Fostul primar al Sectorului 1, George Pădure, și miliardarul Andrei Siminel continuă bătălia în instanță: ”Dosarul privitor la frauda de 1,4 milioane euro nu a fost clasat”

Fostul primar al Sectorului 1, George Pădure și miliardarul Andrei Siminel, care controlează din umbră Libra Bank nu au îngropat securea războiului și își continuă lupta în instanță.
Alina Costache
04 feb. 2023, 15:34
Fostul primar al Sectorului 1, George Pădure, și miliardarul Andrei Siminel continuă bătălia în instanță: ”Dosarul privitor la frauda de 1,4 milioane euro nu a fost clasat”
Fostul primar al Sectorului 1, George Pădure și miliardarul Andrei Siminel, continuă bătălia în instanță

Fostul primar al Sectorului 1, George Pădure, continuă războiul cu miliardarul Andrei Siminel în instanță. George Pădure a depus o plângere penală la DNA împotriva Libra Internet Bank, dar și a miliardarului Andrei Siminel. Fostul primar al Sectorului 1 a lansat o serie de acuzații grave la adresa că reprezentanților Libra Internet Bank, potrivit Gândul.ro.

Citește și EXCLUSIV George Pădure, fost primar „turnat” de Băsescu la Securitate: „Făcea asta ca să-şi dovedească utilitatea şi din invidie, nu-l punea Securitatea”

Fostul primar al Sectorului 1, George Pădure și miliardarul Andrei Siminel, continuă bătălia în instanță

George Pădure susține că reprezentanții băncii în complicitate cu unii funcționari publici, ”au urmărit să preia, în mod ostil, Hotelul Expocenter”

În replică, Andrei Siminel, miliardarul care controlează din umbră Libra Bank, a declarat toate acuzațiile la adresa sa ar fi neîntemeiate și asta pentru că dosarul penal a fost clasat pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, soluția fiind menținută prin Ordonanța nr. 211/II/2/2022 din 05.08.2022 adoptată de procurorul șef de secție.

Mai mult, miliardarul spune că acuzațiile lui George Pădure sunt neîntemeiate și asta pentru că și  plângerea penală formulată împotriva soluției de clasare a fost respinsă prin încheierea din 23.12.2022, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 23283/3/20221.

Decizia instanței și răspunsurile lui Siminel l-au enervat la culme pe fostul primar care are o cu totul altă versiune a ”luptelor” duse în instanță, acesta dezvăluind că varianta prezentată de miliardarul Andrei Siminel este nu numai neadevărată, dar și o dovadă de ”ipocrizie”.

Fostul primar al Sectorului 1 susține că în plângerea pe care a făcut-o la DNA erau menționate șapte infracțiuni, însă DNA a clasat un singur articol, cel referitor la ”abuzul în serviciu”.

”Eu am spus încă de la începutul acțiunilor mele că acest personaj este un mare ipocrit. El profită de o simplă clasare a unui articol, care privea competența Direcției Naționale Anticorupție, invocând «clasarea dosarului».

NU, Andrei Siminel! Dosarul privitor la frauda de 1,4 milioane euro nu a fost clasat până astăzi. El se găsește în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Faptul că tu dorești ca presa să anunțe «clasarea dosarului», este tocmai pentru a reuși să mai faci și cu alții ceea ce ai făcut cu mine. Trăiești din hotărâri cu legalitate aparentă. Daca intră specialiștii DNA peste tine, nu rămân decât ultimele litere din numele tău, «I» și «L». Serios! Minți pe toată lumea că «dosarul a fost clasat», așa cum mințeai despre pâinea ambalată «Vel Pitar». În civil arați «clasarea» din penal, iar în penal arați hotărâri fără conținut din civil. Plătește cei 1,4 milioane euro furați prin art. 175, alin 3 din legea 85/2014 și după asta îți promit că discutăm!”, a declarat fostul primar al Sectorului 1, George Pădure.

Fostul edil de la sectorul 1 susține că prejudiciul provocat se ridică la 11 milioane de euro. Mai mult, el a prezentat punctual și cum s-a ajuns într-o astfel de situație:

  • Inducerea în eroare cu ocazia analizării și votării Planului de Reorganizare
  • Mărirea și înregistrarea nejustificată și nelegală a creanței creditorului majoritar
  • Modul abuziv în care a elaborat regulamentul de vânzare
  • Inducerea în eroare pe baza formulării și semnării unei Tranzacții
  • Nedistribuirea sumelor datorate către creditorii cu același drept de preferință; au fost însușite peste 1,5 milioane euro, executate 4 imobile aduse în garanție, iar hotelul cu o valoare de peste 9 milioane de euro a fost preluat abuziv și fraudulos în proprietate, cu încălcarea prevederilor legale, printr-un concurs de infracțiuni.

Mai mult, George Pădure acuză Libra Internet Bank, dar și pe Andrei Siminel, de:

  • Conflict de interese
  • Înșelăciune premeditată
  • Abuz în serviciu
  • Bancrută frauduloasă
  • Deturnarea licitației publice
  • Fals intelectual și uz de fals

”Dar nu mi-au dat banii. Când am văzut că urmează raportul final pentru închiderea situației, mi-am spus că trebuie să depun eu o acțiune și să îmi cer banii. Asta am făcut. S-au dus în instanță și instanța a spus «domnule Pădure, dumneata ai semnat o tranzacție prin care s-au închis toate dosarele». Am spus că renunț la toate dosarele, dar nu am spus că renunț la bani. Și nici la calitatea de creditor, fiindcă eu – și astăzi – sunt creditor. Nu am spus asta. Mi-au transmis că am spus că renunț la creanța Libra. Dar eu renunțasem la contestațiile la creanța lor. Nu scrie nicăieri că renunț la creanța subsemnatului sau a lui Pădure Gheorghe sau că dau cifra creanței, cât era…

Ce-au făcut oamenii aceștia sunt abuzuri, bancrută frauduloasă, înșelăciune, fals, de aceea am făcut o plângere penală. Am cerut și 2 milioane de euro și am depus-o la DNA”, a declarat George Pădure.

Totul a început în anul 2014, susține fostul edil. Atunci când a vrut să obțină un credit pentru pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar în Ghencea, iar în acest sens a apelat la Libra Internet Bank, însă după 6 luni de analiză a fost refuzat.

”Speța o reprezintă modul în care s-a derulat colaborarea mea cu Libra Bank, o bancă pe care o controlează, în proporție de 94%, prin grupul NCH, Andrei Siminel. Recunosc că, de-a lungul timpului, am avut multă încredere în bănci, pentru că aproape 30 de ani n-am pățit nimic. Asta în pofida faptului că au mai fost probleme, că a existat o tranziție… Am plătit orice credit pe care l-am contractat. Țin minte, spre exemplu, că ultimul credit pe care l-am luat a fost unul de 22 milioane de euro, de la Bancpost, pentru o perioadă de 5 ani, iar în 2 ani l-am returnat. Am construit celebrul ansamblu Metropolis, în Bucureștii Noi.

Cunoscând banca și cunoscându-l inclusiv pe Andrei Siminel  – îl știam din tinerețe -, am apelat pentru un credit, inițial, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar în Ghencea. După 6 luni de analiză, ceea ce mi se pare și acum foarte mult, mi-au spus că nu au încredere în acest proiect și că nu vor să-l facă.

În același timp, exista pe piața imobiliară un hotel care era scos la vânzare. Este vorba despre fostul hotel «Diplomat». Și am zis atunci: «O să-l iau». Eu sunt de meserie, de la 15 ani am plecat de acasă și nu am făcut altceva decât hotelărie, ca să spun așa, și restaurante. Am depus imediat banii, dispuneam de bani pentru a-i investi, și am plătit avansul la această preluare a hotelului aflat în faliment. Am plătit 300.000 de euro, totul se întâmpla în 2014”, își amintește George Pădure.

După ce a oferit drept  garanție, locuințele pe care le deținea la vremea respectivă, inclusiv hotelul pe care îl preluase fostul edil a reușit să obțină de la Libra Internet Bank un credit în valoare de 3.000.000 de euro. Doar că, între timp, a început să renoveze hotelul cu banii săi, care nu au fost extrem de mulți.

George Pădure spune că între timp, Andrei Siminel a dat de înțeles că ar fi dorit el să preia hotelul, în întregime.

”S-au apucat de dosar. Le-am spus că am nevoie de 3.000.000 de euro, iar hotelul are o valoare de 7-8 milioane de euro. Mai mult, i-am spus lui Siminel: «Îți dau toate garanțiile pe care le am, toate casele mele. Uite, îți dau patru case. Îți dau și casa mea din Belgia, dar n-o să mi-o iei». «Ba da», mi-a răspuns, «o iau și pe aceasta» (n.red. – drept garanție). Și mi-a luat casele drept garanție, plus hotelul.

Finanțarea lor a constat în 3.100.000 de euro. Un credit pe 15 ani, și așa mai departe… Am semnat actele și eu, din banii mei, am început să construiesc. Se renovez hotelul. Dar, după un timp, am terminat banii.

Le-am spus: «Dați-mi din credit». Începuseră discuțiile cum să preia el hotelul în întregime. I-am spus că nu sunt de acord și discuția a căzut. Mi-a trimis un băiat pentru a negocia chestia asta. Negocierea se desfășura pe e-mail. Am refuzat și am spus că vreau să obțin creditul respectiv. Bineînțeles, în problemele legate de bancă nu intervenea direct Andrei Siminel. Aveam discuții cu el doar în anumite cazuri”, a dezvăluit George Pădure.

Deși planul de afaceri întocmit prevedea ca hotelul să fie renovat în patru luni, lucrările s-au întins pe parcursul a un an și patru luni, iar după prima lună de funcționare au apărut și primele problemele cu Libra Bank, a spus Pădure.

”Creditul respectiv a fost obținut în baza unui plan de afaceri. Acest plan de afaceri prevedea ca renovarea hotelului să fie finalizată în patru luni de zile. Din păcate, această renovare a durat un an și patru luni. Până la urmă, am mai adus eu bani, dar au existat blocaje permanente. După vreo șase luni mi-au dat drumul la credit și am început renovarea și tot ceea ce era de făcut.  Bineînțeles, într-o astfel de situație am început să intru în probleme. Și le-am scris celor de la Libra Bank: «Mă băgați în faliment! N-am pățit niciodată așa ceva!»

Am reușit să deschid hotelul, cum precizam, abia după un an și patru luni. Bineînțeles, un hotel nu se umple mâine, cât ai bate din palme. După prima lună de funcționare, au zis: «Plătește-ți ratele». «Stați», le-am spus, «voi m-ați întârziat foarte mult, nu vă pot plăti acum, haideți să restructurăm puțin»… Nu au fost de acord: «Nu, domnule Pădure, nu facem absolut nimic», afirmă George Pădure.

În această situație fostul primar s-a văzut nevoit să apeleze la serviciile unui avocat, Mai ales că după ce a intrat în insolvență, Libra Bank l-a amenințat că își va pierde casele care reprezentau garanție, iar ulterior au pus în aplicare executarea.

”Am mers și eu la un avocat… Am întrebat ce să fac… Intrați în insolvență, nu au voie să vă ia nimic. Bag insolvența. Atunci mi-au spus de la bancă: «O să-ți luăm toate casele». Și mi-au luat casa în care stăteam. Cu doi copii gemeni, de 6 ani, la ora șapte dimineața, 20 de jandarmi. Afară din casă. Peste două-trei luni, următoarea casă, casa din Constanța care fusese a tatălui meu și acum era a mea. A urmat altă casă, casa fostei soții, un apartament în Chitila. L-au luat și pe acela. După alte câteva luni, au luat și casa din Belgia. Și m-am trezit că mi-au luat tot.

Ne-am judecat. Ei au profitat de această situație prin încălcarea gravă a legii – și a Legii Insolvenței și a Codului Civil, am prezentat toate situațiile în plângerea penală -, iar instanța de judecată nu a sesizat. Ori prin faptul că instanța nu a sesizat din oficiu, ori prin faptul că nu s-au judecat, în final, dosarele grele, ei se apără și spun că instanța le-a dat dreptate. Totuși, hai să vedem de ce le-a dat câștig de cauză. Dacă tu vii și pui într-o hârtie o minciună și instanța îți dă OK – și nu știe că aia e o minciună -, sigur că nu e normal.

Eu am spus că mobilul acestui război a fost, de altfel, chiar preluarea hotelului”, acuză omul de afaceri.

Inițial, George Pădure spune că a fost susținut de administratorul judiciar, însă la scurt timp după ce i-a dat dreptate, acesta din urmă a fost schimbat cu un alt administrator judiciar, despre care omul de afaceri spune că era ”controlat” de Libra Bank.

”În primul rând, exista un administrator judiciar (n.red. – administratorul/lichidatorul judiciar este persoana fizică sau juridică, practician în insolvență, numit mai întâi de instanță și apoi confirmat de către creditorii înscriși în tabelul de creanțe, în vederea aplicării și administrării procedurii de insolvență). Ce-au făcut? Au schimbat administratorul judiciar care mi-a dat mie dreptate. Acesta a spus că banca este vinovată de acest faliment. L-au schimbat imediat și au pus un administrator judiciar al lor. Și acest administrator, fiind de partea lor, a început să facă, bineînțeles, tot ceea ce îi cerea banca.

Când am pregătit planul de reorganizare, am zis că hotelul se compune din două părți. Egale. Eu rămân cu o parte, am spus, iar cealaltă parte o transform în apartamente. Mă costă 300.000 de euro și vă dau banii în 18 luni. Eu nu am știut că practică așa ceva băncile… Ești obligat să prezinți planul, înainte să îl depui, administratorului judiciar, băncii și creditorului majoritar. Am prezentat. «Este extraordinar, bravo! Felicitări!», spunea banca, «pentru că vor fi mulți investitori  care vor dori să cumpere apartamente aici, apartamente pe care să le închirieze, să colaboreze cu dumneavoastră, cu hotelul. Faceți-le mai mici, garsoniere. Și o să câștigați pe chestia asta».

M-am reîntors la birou, am cerut arhitecților să refacă, să facem camerele mai micuțe, nu mai facem apartamente cu două camere, facem garsoniere. Mi-au ieșit cu 12 în plus. Și le-am trimis un e-mail prin care le-am mulțumit. «Uitați și planul», le-am spus. Administratorul judiciar, însă, a spus altceva. Noi contestasem prezența lui. «Știți ceva», zice, «ar trebui să vă retrageți contestația împotriva mea». I-am trimis în scris că am retras contestația. Mi-a spus să retrag și contestația depusă împotriva Libra Bank, ca să nu se supere banca. Asta-i o înșelătorie, realizez acum. M-am dus, am retras și contestația împotriva băncii. Judecătorul a menționat că George Pădure, pentru a depune mai repede Planul de Reorganizare, a retras contestația”, povestește omul de afaceri.

George Pădure spune că Libra Bank a respins pe 5 septembrie 2018, planul de reorganizare pe care l-a întocmit, iar asta i-a adus falimentul. Totodată,  atunci când a început vânzarea hotelului, au fost întocmite patru regulamente de vânzare, însă în ultimă instanță, banca a preluat 75% din Hotelul Expocenter, a mai spus afaceristul.

”Peste două luni, după vacanța judecătorească – era data de 5 septembrie 2018 – are loc adunarea creditorilor pentru aprobarea acestui plan. Libra Bank respinge. Am intrat în faliment. Așa se intră, de altfel, în faliment. «Păi nu mi-ați spus chiar voi să fac așa?», am întrebat.

A început vânzarea hotelului, trebuia să vindem hotelul acum, așa spune legea. Am început să vindem activele, au făcut vreo patru regulamente de vânzare. De ce? Ca să le iasă… Vorba aceea, dăm la poartă până nimerim. A venit George Copos – ”Ana Copos”. A pus banii.  «Nu, anulăm licitația». Se face alt regulament, total în favoarea băncii, în care s-a spus luăm noi, dar luăm cu 75%. Legea permite asta, dar numai în anumite situații. Ei nu se regăseau în această situație, ei trebuiau să facă 6 licitații, iar Ministerul Finanțelor ceruse să fie făcute 12 licitații. N-au făcut. Administratorul judiciar a modificat și tabelele (n.red. – de creanțe), ceea ce nu avea voie. Asta înseamnă bancrută frauduloasă, se încadrează în articol. Au luat hotelul. «Gata, suntem proprietari!» Proces-verbal etc., au venit cu 4 gealați: «Vă rugăm părăsiți hotelul». Am plecat.

Legea spune foarte clar, că într-o asemenea situație, trebuie să îi dai banii celui care este cu același rang cu tine pe tabelul creditorilor. Când tu iei active. Mai mult, chiar Codul Civil prevede – art. 850 – același lucru. Ce fac ei? Administratorul judiciar – a doua înșelăciune – îmi spune: «Acum e momentul să vă cereți drepturile, să știți. Ce luați acum, aia va rămâne». «Ceea ce vreau eu», am spus, «înseamnă 750.000 euro astăzi, eu îți plătesc în 30 de zile». «Bun», îmi spune, «faceți-le o hârtie».

La acel moment, existau încă 12 dosare civile nejudecate, de care se temeau ca de foc. Și administratorul judiciar mi-a spus că trebuie să închid cele 12 dosare, ca să îmi pot lua banii. Și să iau ultima casă, pentru că mi-o puteau lua și pe aceea. Dar prin preluarea hotelului era achitată toată datoria. «Da, dar găsesc ei cum să v-o ia», mi-a spus. I-am spus lui Cătălin Cotorogea, așa îl chema, că sunt multe lucruri care trebuie discutate. Am propus o întâlnire. Ne-am întâlnit. Au fost prezenți și avocați. Le-am spus că renunț la dosare, dar cu condiția să îmi plătească – astăzi, am specificat – și folosirea mărcilor.

Numele «Expocenter» era înregistrat la OSIM pe mine. «Cosmopolitan», înregistrat pe mine. Restaurantul «Hora», înregistrat tot pe mine. «Ori le dați jos astăzi, ori, până vindeți hotelul» – le-am spus, fiindcă doreau să îl vândă -, «îmi plătiți 50.000 de euro». Au spus că sunt de acord, că vor plăti banii respectivi, dar cu condiția ca eu să închid dosarele. Am făcut o tranzacție scrisă, am închis dosarele, mi-au dat cei 50.000 de euro. Le-am lăsat marca, nu i-am deranjat”, își amintește George Pădure.

Fostul edil spune că trebuia să i se plătescă suma de 750.000 de euro pe care nu a primit-o niciodată.

”Urma ca ei să îmi plătească acei 750.000 de euro care se găseau pe tabel, alături de ei, se numesc creditori cu același rang de preferință. Nu i-au plătit. A trecut o lună, au trecut două, au trecut trei, au trecut patru. Mi s-a spus să stau liniștit, că ei vor să vândă hotelul și că vor da banii la momentul respectiv. Am stat liniștit. Au găsit cumpărător pentru hotel. Și văd că apare pe cartea funciară o societate din Bulgaria care semnează un antecontract”, a mai declarat George Pădure.

Citește și EXCLUSIV George Pădure, fost primar al sectorului 1, turnat Securităţii de Traian Băsescu: „Eu eram în Belgia din 1980, iar notele despre mine încep exact din 1987, de când a venit Băsescu”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!