Procurorii DNA au dispus, luni, efectuarea urmăririi penale față de CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al Municipiului Timișoara, COJOCARI IOAN, secretar al Consiliului Local Timișoara, şi DUMITRU DELIA-ILEANA, consilier juridic, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2008, „suspectul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara și suspectul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. POLITEHNICA TIMIȘOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIȘOARA S.A., fostă S.C. POLITEHNICA 1921 ȘTIINȚA TIMIȘOARA & INVEST S.A.), și ulterior au semnat împreună cu suspecta Dumitru Delia-Ileana, consilier juridic și cu alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara, documentul intitulat „Contract de asociere” în baza căruia era alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei anual, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara„.”
Potrivit DNA, potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.
Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv, susţin procurorii.
„Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timișoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. POLITEHNICA TIMIȘOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIȘOARA S.A., fostă S.C. POLITEHNICA 1921 ȘTIINȚA TIMIȘOARA & INVEST S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea și funcționarea activităților circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. POLITEHNICA 1921 ȘTIINȚA TIMIȘOARA & INVEST S.A., finanțarea fiind astfel ilegală.
Aspectele de ilegalitate au fost reținute și de Camera de Conturi a Județului Timiș, cu ocazia îndeplinirii misiunii de audit financiar, prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei.
Primăria municipiului Timișoara a formulat contestație față de raportul Curții de Conturi a României, dar aceasta a fost respinsă, decizia Curții de Apel Timișoara rămânând definitivă”, mai precizează DNA.
În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând suspectului CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN și asupra conturilor bancare aparținând suspectului COJOCARI IOAN, până la concurența sumei de 27.100.000 lei, reprezentând valoarea prejudiciului, anunţă DNA. În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.
Citeşte şi: Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timişoarei, audiat ca martor de procurori pentru o retrocedare ilegală
Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, precum si alti functionari din Primaria Timisoara au fost audiaţi de procurorii DNA Timisoara.
DNA face cercetari in privinta finantarii ilegale a clubului de fotbal Poli Timisoara. Prejudiciul se ridica la peste 30 de milioane de lei.
Alaturi de fostul edil Gheorghe Ciuhandu mai sunt in vizorul procurorilor anticoruptie secretarul Primariei Ioan Cojocari si Smaranda Haracicu, sefa Directiei Economice din Primaria Timisoara.
Milioane de euro din bugetul Timisoarei au ajuns in conturile echipei de fotbal Poli Timisoara, cea patronata in trecut de Marian Iancu, scrie presa locală. Un raport al Camerei de Conturi de anul trecut spune ca, de fapt, la mijloc e vorba de un prejudiciu adus bugetului local, de peste 31 de milioane de lei, adica aproape 7 milioane de euro.
Problema a ajuns in instanta, care pana la urma a dat o sentinta care spune ca banii trebuie sa ajunga inapoi la primarie, pentru ca nu puteau fi dati unei firme private ce facea profit si n-avea scop lucrativ.
An de an insa, consiliul local Timisoara a votat alocarea de fonduri pentru sustinerea echipei lui Marian Iancu.
Mai clar, reprezentantii Primariei Timisoara au contestat la Tribunalul Timis raportul Camerei de Conturi. Magistratii au respins contestatia municipalitatii si primaria a facut o noua contestatie la Curtea de Apel Timisoara. Curtea de Apel a respins actiunea facuta de primarie.
Banii ar trebui sa ajunga inapoi in buget, fiind buni de plata atat Marian Iancu, cat si alesii care au fost de acord cu acordarea finantarii.
Potrivit raportului Camerei de Conturi, prejudiciul a fost estimat la nivelul sumei de 31,6 milioane de lei, din care paguba in suma de 27,1 milioane de lei si 4,5 milioane de lei foloase nerealizate reprezentand plati efectuate in baza contractului de asociere incheiat de Primaria Timisoara cu SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. In raport mai scrie ca se impune si „luarea masurilor legale pentru recuperarea acestora”.