Corina Bălăşescu, soţia fostului procuror, a declarat duminică că, după ce a dobândit dreptul „să iasă la muncă”, Maximilian Bălăşescu a început să scrie o lucrare ştiinţifică intitulată „Grupul infracţional organizat, studiu comparativ între vechiul şi noul Cod penal”.
Potrivit soţiei sale, Maximilian Bălăşescu are termen, din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, să finalizeze cartea până la data de 15 martie, însă acesta intenţionează să tipărească lucrarea până la 1 februarie, dată la care noul Cod penal intră în vigoare. Aceasta a precizat că există deja o înţelegere cu editura „Hamangia”, care va scoate pe piaţă cartea semnată de Bălăşescu.
Maximilian Bălăşescu este încarcerat la Penitenciarul Jilava, Secţia a IV-a, unde sunt închişi foşti magistraţi, procurori şi poliţişti, aceştia fiind protejaţi de restul deţinuţilor.
Bălăşescu stă într-o cameră cu patru paturi, împreună cu fostul procuror Marin Niţă, care a activat în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, şi cu un fost director de bancă.
Înainte a fi transferat la Penitenciarul Jilava, Maximilian Bălăşescu a stat o perioadă şi la Penitenciarul Rahova, unde a împărţit celula cu fostul procuror Tomiţă Neagu, fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei, generalul Dumitru Cioflină şi fostul şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor Emilian Cutean.
Pentru a fi luată în considerare la liberarea condiţionată, deţinutul trebuie să anunţe conducerea închisorii ce „lucrare ştiinţifică” doreşte să realizeze şi să aibă în acest sens şi o recomandare scrisă privind relevanţa tematicii în domeniul ales, din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea.
Maximilian Bălăşescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în 17 iunie 2013, după ce instanţa supremă a menţinut pedeapsa decisă, cu un an înainte, de Curtea de Apel Bucureşti.
În 24 februarie 2012, la mai puţin de-o lună de la probarea faptelor, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălăşescu, pentru de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi pe Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.
VEZI SI:
Tupeu incredibil. Un tânăr a sărit gardul Poliţiei de Frontieră ca să le dea deţinuţilor telefoane