”Sunt fericit să anunţ că procurorul special Robert Mueller va fi audiat în public în Comisia Judiciară şi Comisia Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor la 17 iulie, în urma unei citaţii emise în această (marţi) seara”, a anunţat pe Twitter preşedintele Comisiei Judiciare Jerry Nadler. „Robert Mueller a acceptat să depună mărturie în Congres, în urma unei citaţii de a compărea”, a anunţat tot pe Twitter preşedintele Comisiei Informaţiilor Adam Schiff.
Mai mulţi aleşi republicani au criticat imediat această evoluţie. ”Doi ani de anchetă nu erau suficienţi, ei (democraţii) vor mai mult (…). Aceasta nu este o tentativă de a ajunge la adevăr. Este o tentativă de a lansa o operaţiune de comunicare, nimic mai mult”, a denunţat, pe Twitter, un membru al aripii conservatoare a Partidului Republican, Mark Meadows, potrivit news.ro.
În raportul său de anchetă de peste 400 de pagini, Robert Mueller a detaliat multiple contacte între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump, însă a conchis că nu are ”probe suficiente” cu privire la vreo înţelegere, potrivit news.ro.
Miliardarul american s-a considerat imediat ”exonerat”, în timp ce în tabăra democrată mai multe voci se ridicau să ceară lansarea unor demersuri în vederea destituirii lui Trump, deoarece Mueller a prezentat totodată presiuni tulburătoare exercitate asupra anchetei sale de către şeful statului.
Spre surprinderea generală, fostul procuror special a ieşit din tăcerea sa la sfârşitul lui mai, pentru a explica faptul că investigaţiile sale complexe nu l-au scăpat pe Trump de toate suspiciunile, dar că numai Congresul este în măsură să-l ancheteze pe preşedintele în funcţie, iar Mueller şi-a exprimat dorinţa ca intervenţia sa publică să pună un punct final muncii sale, informează news.ro.
Cei doi lideri democraţi au promis să coopereze cu Mueller ”pentru a-i apăra integritatea” activităţii. ”Rusia ne-a atacat democraţia pentru a-l ajuta pe Trump să câştige. Trump a primit favorabil acest ajutor şi l-a folosit. Aşa cum a spus Mueller, acest lucru ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi americanii. Iar acum, toţi americanii îl vor putea auzi pe Mueller în mod direct”, a mai scris Schiff pe Twitter.
Democraţii, majoritari în Camera inferioară a Congresului şi beneficiind astfel de puteri de investigaţie, au lansat o serie de anchete vizându-l pe preşedinte. Odată cu apropierea scrutinului din 2020, ei se tem că această procedură le-ar pune în surdină mesajul, în campanie, cu privire la probleme care îngrijorează cu adevărat alegătorii, sătui de războaie politice la Washington.