Fostul secretar de stat Andreica şi şeful CJ Bistriţa, cercetaţi de DNA în stare de libertate

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis ca fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi celelalte patru persoane acuzate alături de ei să fie cercetaţi în stare de libertate, instanţa respingând propunerea DNA de arestare a lor.
Romania TV
11 apr. 2012, 11:26
Fostul secretar de stat Andreica şi şeful CJ Bistriţa, cercetaţi de DNA în stare de libertate

Judecătorii CAB au decis ca măsură preventivă obligarea de a nu părăsi ţara, timp de 30 de zile, în cazul secretarului de stat Ioan Andreica, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Ioan Claudiu Sabău şi a lui Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica. Astfel, toţi cei şase acuzaţi au această interdicţie.

Tribunalul Bucureşti stabilise această măsură preventivă doar pentru Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, şi Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut arestarea preventivă a celor şase, propunere respinsă de judecători.

Acuzarea a arătat, marţi, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB), că Ioan Andreica se implica în diverse solicitări ale membrilor grupului infracţional din care făcea parte, cum ar fi una pentru scutirea de la plata unei amenzi de circulaţie, dovedită de două interceptări.

Anchetatorul le-a arătat magistraţilor CAB că judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a înlăturat nejustificat o mare parte din probele aduse în acuzarea inculpaţilor din acest dosar. Concret, a arătat procurorul DNA, „faptul că DNA nu a început urmărirea penală pentru 20.000 de euro este o critică nefondată, întrucât instanţa se referă la infracţiuni, nu la fapte, şi înlătură nejustificat probele”.

Procurorul a explicat că, o dată petrecută acceptarea, fapta de trafic de influenţă există, şi că nu era atât de relevant, la acest moment, dacă s-a început urmărirea penală şi pentru suma vizată, câtă vreme aceasta începuse pentru alte sume obţinute prin aceeaşi faptă. El a citit şi câteva fragmente ale interceptărilor şi mesaje de la dosar, arătând că Andreica ar fi avut porecla de „Unchiu'”. „Să-i aduceţi aminte lui Unchiu’ să plătească, da?”, a citit procurorul, care a arătat că acesta este un mesaj între doi dintre inculpaţii din dosar, care se referea la faptul că Andreica trebuia să intervină folosindu-se de funcţia sa.

Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării a cerut magistraţilor, în ultimul cuvânt, să fie judecat în stare de libertate, spunând că a avut diverse funcţii de conducere, dar niciodata nu a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă. „Niciodată nu am făcut trafic de influenţă. Respingeţi recursul DNA, aş vrea să fiu judecat în stare de libertate. Nu voi influenţa în niciun caz martorii din dosar”, a declarat Ioan Andreica.

Avocatul lui Andreica a declarat în faţa completului de recurs că decizia Tribunalului Bucureşti prin care a fost respinsă propunerea de arestare preventivă formulată de DNA pe numele clientului său şi al celorlalţi cinci inculpaţi este legală şi temeinică. „Apreciem că prin criticile aduse de DNA se răstoarnă principiul libertăţii”, a declarat avocatul fostului secretar de stat.

Avocaţii celorlalţi cinci inculpaţi şi-au fundamentat pledoariile pe faptul că la dosar nu există indicii temeinice din care să rezulte că inculpaţii au comis faptele care sunt reţinute în sarcina lor şi că instanţa învestită cu judecarea pe fond a propunerii de arestare preventivă nu a găsit elemente clare pentru a o admite.

În 23 şi 24 martie, procurorii DNA au emis ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă.

Tribunalul Bucureşti a decis, în noaptea de 24 spre 25 martie, eliberarea celor şase, iar DNA a făcut recurs la CAB, urmând marţi să se decidă asupra acestei chestiuni.

Tribunalul Bucureşti consemnează că sunt ambigue înscrisurile prezentate de procurorii anticorupţie în cazul fostului secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, acte din care nu reies, cel puţin la acest moment, nereguli privind modul în care s-a desfăşurat licitaţia la CJ Bistriţa.

Tribunalul Bucureşti (TB) în motivarea deciziei privind cercetarea în stare de libertate a fostului secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi a lui Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, instanţa notează scăpări ale procurorilor anticorupţie, punând pe seama volumului de muncă, dar şi insuficiente probe ale acestora în acuzare.

Analizând propunerea de arestare preventivă formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie, TB spune că arestarea unui inculpat poate fi luată dacă sunt probe şi indicii temeinice că inculpatul a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

„Înainte de a intra în analiza condiţiilor necesare pentru arestarea preventivă a inculpatului Liviu Mihai Rusu, Tribunalul apreciază ca necesară lămurirea câtorva aspecte. Mai întâi, se poate observa că, deşi în cuprinsul propunerii de arestare preventivă este precizată încadrarea juridică a faptelor pentru care acesta este cercetat, descrierea faptică a acestora este precizată foarte sumar”, notează judecătorul Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei sale de respingere a cererii procurorilor de arestare a fostului secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi a altor patru inculpaţi reţinuţi în 24 martie 2012, în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Dacia 1300 electrică pe care orice român și-ar dori-o. Bijuteria pe patru roți e unică în România și omologată RAR, iar autonomia bateriei este de 150 kilometri
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Netanyahu își exprimă sprijinul pentru Elon Musk după un gest controversat
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin