Fostul şef al CCR Augustin Zegrean: Trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei nu e în regulă

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, nu vede cu ochi buni propunerea din noul pachet de legi ale Justiţiei potrivit căreia Inspecţia Judiciară va trece de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Justiţiei, declarând că o instituţie politică nu poate să îi verifice pe judecători.
Romania TV
23 aug. 2017, 17:17
Fostul şef al CCR Augustin Zegrean: Trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei nu e în regulă

„Asta nu e în regulă pentru că Inspecţia nu verifică numai pe procurori, îi verifică şi pe judecători şi chiar nu sunt în subordinea Ministerului Justiţiei. Deci nu poate o instituţie politică să îi verifice pe judecători”, a declarat, pentru Gândul, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de modificare a Legilor justiţiei, fiind vizate actele normative 303, 304 şi 317 din 2014. Printre propunerile de modificare se numără şi trecerea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Justiţiei.

„În multe ţări, Inspecţia Judiciară este la Ministerul Justiţiei, repectând deplina independenţă, autonomie, pe care o are. Nu intră sub coordonarea, sub conducerea factorului politic. Există şi o soluţie mai radicală, de a autonomiza, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM să îi facă regulamentul de organizare, să-i stabilească şi să aprobe rapoartele, ca după aia ei să se ducă la corpul de magistraţi, procurori. Dacă avem în România 7.000 de magistraţi, avem 70 de membri la Inspecţia Judiciară. Faceţi proporţia. Ei au un rol foarte important”, declara, miercuri, Tudorel Toader.

Ca reacţie, Inspecţia Judiciară a transmis că apreciază intenţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de consolidare a independenţei IJ faţă de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei Judiciare”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

În schimb, şeful statului a criticat dur propunerile de modificare a legilor Justiţiei, afirmând că sunt „un atac asupra statului de drept, independenţei şi bunei funcţionări a Justiţiei, precum şi împotriva luptei anticorupţie”.

„Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern şi aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate şi justiţia se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”, a subliniat Iohannis.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'