Petrache Cândea, general de brigadă (r), fost şef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), actual pensionar, a primit, joi, doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la infracţiunea de fals intelectual în legătură directă cu o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie
Alături de acesta, aceeaşi pedeapsă au primit-o Adrian Bărbulescu, general de brigadă (r), locţiitor al şefului Corpului de control din SRI, colonelul (r) George Icleanu, şi locotenent-colonelul (r) Dumitru Dănuţ Vlădică, toţi foşti ofiţeri în SRI, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual în legătură directă cu o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie.
Potrivit Mediafax, cei cinci judecători au dispus obligarea acestora, în solidar, la plata sumei de 33.725,0569 lei Serviciului Român de Informaţii şi 1.350 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
În prima instanţă, la completul de trei judecători de la instanţa supremă, cei patru au fost achitaţi pe motiv că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii pentru care au fost deferiţi justiţiei.
În 19 decembrie 2011, cei patru au fost trimişi în judecată de procurorii militari anticorupţie.
În rechizitoriul transmis instanţei, procurorii arătau că în 25 ianuarie 2005, fiind determinaţi de Petrache Cândea, la acea dată şef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Român de Informaţii, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Adrian Bărbulescu, George Icleanu şi Dumitru Dănuţ Icleanu au elaborat un raport în care au avizat favorabil solicitarea lui Cândea de cumpărare a unui apartament, locuinţă de serviciu, situat în Bucureşti, deşi acesta nu îndeplinea toate condiţiile legale de cumpărare a unei locuinţe de serviciu.
În cuprinsul acestui raport, cei trei ofiţeri au consemnat date nereale referitoare la presupusele motive în baza cărora Cândea ar fi fost îndreptăţit să cumpere locuinţa de serviciu, potrivit anchetatorilor.
Aceştia, au notat procurorii, au avizat favorabil cererea lui Cândea fără să verifice şi să analizeze în mod temeinic temeiurile legale şi oportunitatea vânzării locuinţei. Ca urmare, în 18 martie 2005, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului între SRI şi Petrache Cândea.
În acest fel, notează procurorii, Serviciul a fost prejudiciat cu 337.250.569 lei vechi, ce reprezintă diferenţa între valoarea de piaţă a apartamentului la momentul cumpărării, respectiv 1.566.490.000 lei vechi şi suma efectiv achitată – 1.229.239.431 de lei vechi.