Comasarea alegerilor nu este o idee bună, spune la RFI fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean. Asta în contextul în care PNL și PSD caută soluții pentru organizarea concomitentă a două dintre cele patru runde de alegeri din acest an.
Augustin Zegrean spune că există mai multe impedimente pentru comasarea alegerilor: ”Ca să poată să reducă mandatul, să micșoreze numărul de zile din mandatul deputaților, de exemplu sau al primarilor, al aleșilor locali, că despre ei e vorba acum, acest lucru se poate face numai prin lege organică. Deci ca să poată să facă alegerile locale deodată cu europarlamentarele, trebuie să hotărască asta printr-o lege organică, pentru că li se reduce numărul de zile din mandat, mandatul lor este de patru ani, scrie asta chiar în Codul Administrativ și ar trebui să știe, că nu-i așa vechi sau dacă nu, să-l mai citească o dată”.
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, subliniază că ”în al doilea rând, pentru a se face alegeri la termenul acesta din 2-11 iunie, trebuie iar o lege, prin care să stabilească data alegerilor acuma și nu la sfârșitul mandatului. Pentru asta sunt deja în întârziere, pentru că după cum spune Comisia de la Veneția, în anul în care au loc alegeri, să nu se facă modificări de lege, să nu se modifice legile electorale în anul în care au loc alegerile”.
Augustin Zegrean e de părere că o comasare de alegeri ”nu este o idee bună, nu este o idee care să țină de statul de drept, de un stat care respectă Constituția. Constituția României nu prevede astfel de situații și nu cred că ajută la nimic chestia asta, mai mult încurcă decât ajută. Gândiți-vă că sunteți alegător, votant, din Șieuț și mergeți la vot, păi, omul acela merge cu atâta emoție la vot, că nu mai înțelege nimic, dacă trebuie să aleagă un deputat european, un primar și 12 consilieri pentru comuna lui, este derutat total”.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, celor care spun că partidul vrea comasări de alegeri pentru că l-ar avantaja electoral: Nu avem de ce să ne temem, am făcut lucruri la guvernare
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, admite că, aflat la guvernare din anul 2020, PNL este supus ”erodării imaginii”, însă susţine că partidul nu are niciun motiv să se teamă de alegerile care urmează. El răspunde astfel celor care consideră că PNL susţine comasarea unor runde de alegeri pentru a avea un câştig electoral.
”Partidul Naţional Liberal şi-a asumat să intre în alegeri prin forţe proprii, prin motto-ul «Prin noi înşine». Este un motto pe care nu l-am asumat doar pentru a ne mobiliza activul nostru de partid, ci este un motto prin care noi credem că putem să redăm românilor încrederea în ceea ce am realizat, realizăm şi vom putea să realizăm de aci înainte. Sincer, vă pot spune fără niciun fel de limitare, că nu are de ce să ne fie teamă sau ruşine să ieşim în alegeri. Este adevărat, ne aflăm la guvernare din 2020 şi tot ceea ce presupune procesul acesta, al guvernării, presupune erodare, presupune nemulţumire, nu toate deciziile au fost pe măsura aşteptărilor cetăţenilor. Şi atunci, există acea erodare care se vede în sondaje doar când nu sunt cifre care să ne sperie. Nu avem de ce să ne temem, am făcut lucruri la guvernare”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi seară, la Antena 3.
Fostul premier a prezentat cifre privind creşterea economică, absorbţia fondurilor europene, investiţiile străine directe şi demararea de mari proiecte de investiţii.
Ciucă este de părere că scorul electoral al AUR, foarte apropiat de cel al PNL, conform sondajelor de opinie recente, este unul ”mobilizator” pentru liberali.
”Este mobilizator pentru noi că trebuie să fim mai aproape de oameni, să le explicăm oamenilor ce am făcut, să recunoaştem ce am făcut, să ne punem cenuşă în cap pentru ceea ce nu am făcut bine, oamenii vor aprecia această onestitate şi sinceritate. Noi avem ce le spune oamenilor ce am făcut. Ceilalţi ce spun, ce au făcut?”, a adăugat Ciucă.
Ciucă e de părere că manifestările extremiste ar ”îngreuna şi mai mult” situaţia în care România se află.
Grindeanu, despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale din motive financiare: E un argument sovietic
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu consideră ”un argument sovietic” cel conform căruia unele dintre rundele de alegeri din România ar trebui comasate, în acest an, din motive financiare, mai exact pentru a face economie. ”Democraţia costă, că aşa nu mai facem alegeri şi am făcut economie de tot!”, susţine Grindeanu.
Sorin Grindeanu a declarat că nu are ”nici cea mai mică informaţie” conform căreia clasa politică ”s-ar duce” către ideea unei comasări a alegerilor, în acest an.
”Da, am văzut public că apar tot felul de argumentaţii, spre exemplu argumentaţia: dom-le facem o anumită economie la sume de bani. Să ştiţi că ăsta e un argument sovietic, astea nu-s argumente care ţin de un cadru democratic. Democraţia costă, că aşa nu mai facem alegeri şi am făcut economie de tot! Nu e un argument valid, din perspectiva mea”, a afirmat Grindeanu, marţi seară, la Digi 24.
Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră despre varianta candidaților PSD-PNL în tandem la alegeri! „Un partid să aibă funcția de președinte, iar celălalt cea de premier”
El a susţinut că este nevoie de argumente care să fie spuse ”cât se poate de direct şi transparent” pentru care unele rude de alegeri să fie comasate.
Grindeanu a adăugat că, având în vedere contextul geo-politic, toată lumea îşi doreşte stabilitate şi toată lumea a văzut că în aceşti doi ani România a furnizat stabilitate, el fiind de părere că alianţa dintre PSD şi PNL ar trebi să continue, fără a fi însă adeptul unor liste comune de candidaţi.
Grindeanu a explicat, în acest context, că exclude formarea de majorităţi ”cu AUR sau Şoşoacă” şi a arătat că nu a văzut, în sondajele de opinie, că partidele care au format fosta alianţă dinaintea actualei coaliţii, din care au făcut parte USR şi UDMR, nu ar putea avea peste 50% din voturi, împreună, pentru a conduce România.