Decizia vine după ce dosarul în care a fost acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de delapidare şi instigare la infracţiunea de fals intelectual a fost clasat, decizia fiind definitivă.
„După mai bine de doi ani de la momentul în care Vasile Chelaru, fostul şef al Poliţiei Municipiului Bârlad, a fost reţinut de către organele de anchetă şi „plimbat” cu cătuşele la mâini prin faţa mass mediei, acesta îşi caută dreptatea, acţionând în instanţă statul român pentru prejudiciul de imagine cauzat ca urmare a acuzaţiilor, dovedite a fi fără temei legal, ce i-au fost aduse la acel moment. (…) Orice injustiţie instituţională este o ingerinţă gravă la adresa vieţii publice şi private, un atac puternic la sănătatea fizică şi psihică a unei persoane. Când ai avut un proces cu autorităţile, chiar dacă l-ai câştigat, eşti, în primul rând, epuizat! În justiţie s-a ajuns la următorul fenomen: când cineva din interiorul sistemului judiciar are o problemă, se comportă precum medicii bolnavi. Doresc să plece din ţară ca să se „trateze” în altă parte. Tocmai pentru că ştiu prea bine sistemul! Acesta este un caz fericit şi s-a făcut, în final, dreptate! Statul trebuie să răspundă în acest caz pentru grava eroare judiciară împotriva fostului şef al Poliţiei Bârlad, Chelaru Vasile!’, a declarat avocata Gianina Vera Poroşnicu.
Prin acţiunea formulată împotriva statului român – Ministerul Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui – Vasile Chelaru urmăreşte să-i fie „reparat” nu doar prejudiciul de imagine ce i-a fost cauzat ca urmare a măsurii reţinerii şi a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ci şi dreptul la libertate şi siguranţă, stipulat în art. 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, „încălcat prin reţinerea nelegală şi abuzivă dispusă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad”. În comunicatul de presă se arată, de asemenea, că Vasile Chelaru a fost nevoit să se pensioneze şi şi-a înrăutăţit starea de sănătate, potrivit documentelor medicale depuse la dosarul civil.
„La momentul reţinerii, mai multe trusturi media au preluat ştirea, eu fiind prezentat ca un infractor periculos, care a delapidat resursele financiare ale instituţiei. Aproape deloc nu s-a vorbit despre delapidarea sumei care reprezenta contravaloarea a două foi de hârtie, tipărite la imprimanta poliţiei. Nici procurorul nu a vrut să ştie, deşi avea obligaţia legală să facă cercetări complete cu privire la infracţiunile cu care am fost învinuit, şi nici presa nu a arătat că acele două foi au fost tipărite cu tuşul şi la imprimanta cumpărată de poliţişti din banii personali. Curriculumul vitae imprimat mă privea pe mine, nicidecum pe fiul meu, aşa cum s-a speculat. De altfel, nici despre celelalte închipuiri ale procurorului, transformate în infracţiuni, nu s-a vorbit la timpul respectiv. Un alt exemplu de „infracţiune gravă” pe care am comis-o îl constituie faptul că am mers la un post de radio, cu autoturismul de serviciu, pentru a participa la o emisiune cu caracter preventiv, activitate care a fost aprobată de conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române. În realitate, în câteva zile, cariera şi viaţa mi-au au fost murdărite şi distruse fără pic de discernământ tocmai de o persoană care are obligaţia de a supraveghea justa aplicare a legilor. În acelaşi timp, bulversată a fost şi existenţa membrilor familiei, părinţilor şi rudelor”, susţine Chelaru.
În acţiunea depusă, Vasile Chelaru arată „calvarul” prin care a trecut în zilele reţinerii, inclusiv prin prezentarea în mass media a evenimentelor respective, arătându-şi, pe de altă parte, dezamăgirea cu privire la lipsa aceluiaşi interes din partea presei în momentul în care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a emis ordonanţa prin care s-a dispus clasarea dosarului, pentru că faptele nu există, nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.
„Sunt încă sub efectul unei mari dezamăgiri. Dreptatea a avut un loc privilegiat în conştiinţa mea. Am crescut şi am fost educat în spiritul dreptăţii, am muncit şi am apărat cu toată priceperea acest concept şi, ca răsplată, mi s-a pregătit un sfârşit de carieră şi o etapă a vieţii pe care nu o voi putea nicicând uita. Dreptatea este cel mai de preţ lucru. Presupune respectarea normelor morale şi juridice şi de către cetăţeni, dar şi de către autorităţi. Din nefericire, am constatat că nu se respectă mereu acest principiu. Acum aştept de la justiţie să refacă echilibrul zdravăn clătinat în urmă cu câtva timp”, a mai transmis Vasile Chelaru.
În septembrie 2016, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad au dispus reţinerea pentru 24 de ore a comandantului Poliţiei municipiului Bârlad, comisar-şef Vasile Chelaru, în sarcina acestuia fiind reţinute mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la delapidare. Ulterior, Chelaru a fost plasat sub control judiciar, fiind suspendat din funcţie.