Fostul şef al Poliţiei Rutiere Teleorman şi procurorul Ovidiu Toma, trimişi în judecată de DNA

Procurorul Ovidiu Toma de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman și comisarul Dănuț Dobre, fost șef al Serviciului Poliției Rutiere Teleorman, au fost trimiși marți în judecată, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar instrumentat de procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA.
Romania TV
09 feb. 2016, 20:07
Fostul şef al Poliţiei Rutiere Teleorman şi procurorul Ovidiu Toma, trimişi în judecată de DNA

Ovidiu Toma este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni), favorizarea făptuitorului (patru infracțiuni) și influențarea declarațiilor, iar Dănuț Dobre de trafic de influență (nouă infracțiuni), luare de mită (trei infracțiuni), complicitate la abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de favorizare a făptuitorului (două infracțiuni).

În același dosar au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Costel Iliuță, agent de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto și Înmatriculări Teleorman, Nelu Ovedenie, asociat al unei societăți comerciale, la data faptelor, acuzați de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

CITEŞTE ŞI ÎCCJ a amânat sentinţa în dosarul lui Adrian Severin pentru 23 februarie

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2015 au fost identificați, la nivelul Serviciului Poliției Rutiere Teleorman, precum și la nivelul Serviciului Public Permise Conducere mai mulți ofițeri și agenți de poliție care desfășurau activități infracționale în legătură cu obținerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere, precum și intervenții pentru aplicarea unor sancțiuni mai blânde conducătorilor auto contravenienți, în schimbul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.

Inculpatul Dobre Dănuț (…) a primit de la trei persoane produse alimentare și suma de 300 de lei, ca urmare a intervenției exercitate asupra unor subordonați, în urma căreia mai multe persoane au fost absolvite de răspunderea contravențională în legătură cu abateri constatate la regimul circulației. De asemenea, în aceeași perioadă și în aceeași calitate, inculpatul Dobre Dănuț a pretins și primit de la mai multe persoane, printre care și inculpatul Ovedenie Nelu, sume de bani cuprinse între 100 și 500 de euro, produse alimentare și băuturi alcoolice, în schimbul promisiunii că va interveni (…) pentru ca rude și cunoștințe ale cumpărătorilor de influență să fie declarați admiși la proba practică a examenului pentru obținerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozițiilor legale„, se arată într-un comunicat al DNA.

Bunurile și sumele de bani au fost primite de comisarul șef Dobre fie la domiciliul său, fie la biroul de șef al Serviciului Rutier Teleorman.

El este acuzat că, în intervalul 31 iulie — 24 august 2015, i-a solicitat agentului Costel Iliuță să facă demersuri pentru ca un cunoscut al său să obțină, cu încălcarea dispozițiilor legale, permisul de conducere categoriile C+E, angajându-se ca în schimb să intervină pe lângă președintele Tribunalului Teleorman în vederea soluționării favorabile a unui dosar contravențional.

CITEŞTE ŞI Primarul oraşului Băile Herculane a fost trimis în judecată

În intervalul iunie-septembrie 2015, inculpatul Dobre Dănuț a intervenit pe lângă inculpatul Toma Carmen Ovidiu (…), solicitându-i acestuia să dispună o soluție de clasare într-o cauză penală, în contradicție cu situația de fapt și probele administrate în cauză, în vederea exonerării de la răspunderea penală a doi agenți de poliție din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră Teleorman. Inculpatul Toma Carmen Ovidiu a fost de acord cu solicitarea respectivă și, în data de 24 iunie 2015, l-a contactat pe avocatul persoanei vătămate, căruia i-a solicitat să facă demersuri pe lângă clientul său, în așa fel încât să-l convingă pe acesta să dea o declarație neconformă adevărului, cu ocazia unei viitoare audieri„, se menționează în comunicat.

Procurorul Toma mai este acuzat că i-a solicitat avocatului să-i promită clientului său că, în schimbul declarației, va primi de la unul dintre agenții de poliție suma de 5.000 de lei.

În data de 11 septembrie 2015, inculpatul Toma a contactat persoana vătămată, cu care a negociat în numele celor doi agenți de poliție, stabilind ca în urma remiterii sumei de 10.000 de lei de către cei doi agenți, acesta din urmă să dea o nouă declarație, neconformă realității. La data de 15 septembrie 2015, inculpatul Toma l-a contactat pe agentul de poliție și i-a solicitat acestuia să achite suma de bani promisă, asigurându-l totodată că doar în urma acestui demers și a unei declarații neconforme realității, pe care persoana respectivă urma să o dea în fața procurorului, va putea să adopte o soluție de clasare prin care să-l absolve de orice formă de vinovăție„, mai susțin procurorii anticorupție.

În cele din urmă, pe 17 septembrie 2015, după o discuție prealabilă cu avocatul persoanei vătămate, procurorul l-a instruit pe aceasta cu privire la conținutul declarației pe care urma să o dea clientul său. Ulterior, în aceeași zi, în prezența avocatului și a clientului, Toma a întocmit o declarație din care rezulta, contrar realității, că incidentul care făcea obiectul dosarului respectiv ar fi fost declanșat de comportamentul violent al celui agresat, pe care l-a determinat să-și însușească declarația și să o semneze.

În urma acestei declarații, procurorul a dispus soluția clasării urmăririi penale, pe motiv că cei doi agenți de poliție s-ar fi aflat în legitimă apărare și ar fi ripostat ca urmare a violențelor pe care le-a exercitat victima.

Procurorul Ovidiu Toma mai este acuzat că a clasat un dosar în care doi agenți rutieri din Turnu Măgurele erau cercetați pentru că au pretins și primit suma de 600 de lei cu titlu de mită de la o persoană, pentru a nu-i întocmi un dosar penal.

„De precizat este faptul că inculpatul Toma, cu ocazia instrumentării cauzei respective și a adoptării soluției, a urmărit favorizarea celor doi agenți de poliție, sens în care cu bună știință nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanțele săvârșirii faptelor, a respins în mod discreționar solicitarea ofițerilor Direcției Generale Anticorupție de a desfășura anumite activități specifice, a divulgat numele denunțătorului și demersurile sale în vederea soluționării favorabile în dosarul sus-menționat unei alte persoane înainte de soluționarea cauzei și i-a avertizat pe cei doi agenți despre pericolul autorizării pe viitor a unor investigatori sub acoperire”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
”Regina pastelor” a dezvăluit secretul celor mai bune paste carbonara. N-ai nevoie de multe ingrediente, nu durează mult să le faci și vor ieși ca la restaurantele din Italia
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Irinel Columbeanu, impresionat de o femeie. Vorbe la superlativ
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Mel Gibson dezvăluie detalii despre noul său proiect cinematografic: ‘The Resurrection of the Christ’
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”