UPDATE Sorin Blejnar, care a plecat din Ploieşti înainte ca Tribunalul Prahova să emită mandatul de arestare pe numele său, se află în custodia IPJ Prahova. Marţi seară, după emiterea mandatului de arestare pe numele său, el anunţase că se predă şi a fost preluat din Tâncăbeşti de către un filtru al Poliţiei. Blejnar a fost dus la Câmpina, în arestul IPJ Prahova.
Sorin Blejnar a fost reţinut, luni, pentru trafic de influenţă, iar mandatul de reţinere a expirat, marţi, la ora 16.10. Fostul şef ANAF şi-a petrecut noaptea de luni spre marţi în arestul Poliţiei Prahova din Câmpina.
Procurorii anticorupţie îl acuză pe Sorin Blejnar că, în cursul anului 2011, a acceptat din partea unui afacerist promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul ANAF.
Banii respectivi urmau să-i fie remişi lui Blejnar în schimbul exercitării influenţei asupra unor subalterni, pentru ca aceşti să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri.
„În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive„, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Potrivit referatului DNA, banii pe care Sorin Blejnar i-ar fi primit în schimbul traficului de influență pentru o firmă IT au trecut prin conturile unor firme-fantomă specializate în tranzacții de tip evazionist, ai căror asociați sunt cetățeni arabi.
„Din raport mai rezultă că suma de 13.172.520 lei, reprezentând un procent de 20,46% din valoarea totală achitată de ANAF, în virtutea celor două contracte, a fost redirecționată prin conturile bancare ale unor firme folosite în efectuarea de tranzacții de tip evazionist, în virtutea unor documente fiscale cu un conținut nereal, scopul final al acestor procedee și manopere fiind acela de a retrage sumele de bani în numerar, în acest sens fiind folosit un lanț de societăți comerciale tip fantomă, (…) toate din București, ai căror asociați, de regulă, sunt cetățeni arabi, în anumite cazuri aceștia fiind cooptați în firmă după data redirecționării sau retragerii sumelor de bani în cauză„, se arată în referatul DNA.
Procurorii au apreciat că faptele pentru care este cercetat Sorin Blejnar sunt grave și se impune ca acesta să fie arestat preventiv.