Potrivit motivării instanței, judecătorul de drepturi și libertăți a constatat că există probe din care rezultă că Ovidiu Rîpanu a încercat, în decembrie 2015, să-l influențeze pe suspectul Marius Bran, cercetat în aceeași cauză, astfel încât acesta din urmă să nu explice, la audieri, mecanismele de remitere a sumelor de bani.
Demersurile au fost făcute de Rîpanu în momentul când a aflat că Bran dorește să spună procurorului tot ce știe despre faptele cercetate.
Practic, în una dintre variantele avansate, Ovidiu Rîpanu i-a cerut lui Marius Bran să nu dea declarații, spunându-i că, în instanță, va lua vina asupra lui însuși. În context, Rîpanu i-a explicat lui Bran că ar urma să afirme în fața instanței că a profitat de el și de starea lui de sănătate.
Conform aceluiași document, Gheorghe Benea, director general al Companiei Naționale Loteria Română la data faptelor, a recunoscut comiterea infracțiunii de luare de mită.
Gheorghe Benea și Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române, au fost reținuți de procurorii DNA într-un dosar de corupție în legătură cu o licitație trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR.
Ulterior, judecătorii Tribunalului București au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Benea și arestarea preventivă a lui Rîpanu, decizia nefiind definitivă.
Benea este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar Rîpanu este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.
În cauză, au fost puse sub acuzare și alte persoane: Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR — Serviciul Achiziții; Iulian Cătălin Niculae, asociat și administrator al unei firme; Remus Leonard Lăzăreanu — director executiv al CNLR, la data faptei; Dan Gheorghiu — șef Birou Transport în cadrul CNLR; Nicolae Virgil Sorescu — administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule; Constantin-Brăduț Răducanu — administrator de firmă; Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea; Marius Bran, asociat și administrator de drept al unei firme.
„La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței”, spun procurorii anticorupție, conform Agerpres.