Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au audiat, joi, pe Constantin Grăjdan şi i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, respectiv de favorizare a infractorului.
După mai bine de opt ore de audieri, Grăjdan a fost lăsat să plece, el fiind cercetat în libertate în acest dosar.
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori, în 22 mai, Constantin-Adrian Balaban Grăjdan, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne privind circuitul documentelor şi fără a avea avizul vreunei direcţii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a întocmit, a semnat şi a transmis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă potrivit căreia renunţă, în numele instituţiei, la pretenţiile civile în dosarul „Trofeul calităţii”, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.
În acest dosar, aflat în faza recursului la instanţa supremă, după ce fostul premier Adrian Năstase şi ceilalţi acuzaţi au contestat condamnările primite, Inspectoratul de Stat în Construcţii se constituise parte civilă încă din faza de urmărire penală.
„Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (în cea de a doua zi de la numirea în funcţie a inspectorului general, în condiţiile în care acesta nu preluase oficial atribuţiile specifice funcţiei, termenul scurt în care a fost redactată şi trimisă la instanţă, lipsa avizelor direcţiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentinţa prin care inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile inculpaţilor şi pentru a îngreuna cercetarea judecătorească”, notează procurorii DNA în documentul citat.
Secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii Marian Bucur şi alţi cinci angajaţi au fost audiaţi, joi, la DNA, în calitate de martori, în legătură cu modul în care Constantin Adrian Balaban-Grăjdan a decis trimirea la instanţa supremă a adresei privind retragerea instituţiei din procesul „Trofeul calităţii”.
Aceştia ar fi declarat în faţa procurorilor că au fost luaţi prin surprindere de adresa depusă la dosar, că Grăjdan nu s-ar fi consultat cu nimeni în legătură cu emiterea documentului şi că nu înţeleg poziţia acestuia, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Marian Bucur le-ar fi arătat în detaliu procurorilor anticorupţie modul conspirat în care şeful ISC a procedat atunci când a transmis adresa către instanţa supermă. Bucur a declarat în faţa procurorilor că o astfel de adresă trebuie trimisă cel puţin prin intermediul secretariatului şi verificată anterior de departamentul juridic şi alte compartimente de specialitate ale instituţiei.
Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis, joi, de premierul Victor Ponta de la conducerea ISC. Decizia a fost luată de premier după ce Constantin Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituţiei din procesul „Trofeul Calităţii” fără să îl informeze pe primul-ministru.
Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de unde au ridicat documente
Acţiunea procurorilor a fost declanşată după ce ISC a trimis instanţei supreme un punct de vedere prin care arăta că nu se constituie parte civilă în „Trofeul calităţii”, pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.
ISC a depus, marţi, la dosarul „Trofeul calităţii”, un document semnat de şeful instituţiei, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituţia nu se constituie parte civilă în această cauză. În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calităţii în Construcţii”, în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.
Totodată, ISC a arătat că evidenţele contractelor cu instituţia nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanţei supreme să aibă în vedere şi raportul Curţii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.
În documentul depus la instanţă se mai arată că ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului „Trofeul Calităţii în Construcţii” şi că toate contractele invocate au fost încheiate de structuri organizatorice fără personalitate juridică aflate în subordinea inspectoratului, astfel că, neavând delegare de competenţe din partea ordonatorului de credite bugetare, acele convenţii sunt nule din punct de vedere juridic.
ISC a menţionat că structura bugetară a instituţiei nu avea aprobată posibilitatea legală de a încasa venituri rezultate din acest tip de activităţi şi că din evidenţele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezultă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.
Joi dimineaţă, într-o postare pe blogary semnată de fostul consilier al lui Sebastian Lăzăroiu, Mirel Axinte, este redată următoarea cronologie: 7 mai – Cabinetul Ponta depune jurământul; 8 mai – prima şedinţă de Guvern condusă de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit şi demis de premier; 11 mai – este demisă Ruxandra Carmen Berszan de la şefia ISC; 18 mai (vineri) – Ponta semnează decizia de numire a lui Constantin Grăjdan în funcţia de inspector general al ISC. Decizia este publicată în aceeaşi zi; 21 mai (luni) – prima zi de lucru a lui Grăjdan la ISC; 22 mai (marţi) – Grăjdan semnează adresa către ICCJ prin care retrage Inspecţia din procesul lui Adrian Năstase şi susţine că nu există prejudiciu; 22 mai – adresa e depusă în instanţă, oamenii lui Năstase împart presei copii.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.
Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.