Fostul șef de la Romsilva, Teodor Țigan, s-a pensionat în 2023 și a încasat o primă de pensionare de 100.000 de euro, după care s-a reangajat la conducerea Direcției Silvice Arad și s-a judecat cu Casa de Pensii deoarece era nemulțumit de pensia în valoare de aproximativ 63.000 de lei.
Teodor Țigan a contestat decizia de pensionare și a cerut în insanță recunoașterea perioadei lucrate între 1988 și 2023 ca muncă desfășurată în condiții grele. El s-a bazat pe OUG 59/2000, care prevede că activitățile din domeniul silvic, precum paza fondului forestier și exploatările forestiere, sunt încadrate ca muncă în condiții speciale.
În sprijinul său, fostul șef al Romsilva a prezentat adeverințe emise de Romsilva și Direcția Silvică Arad. Casa de Pensii Arad a contestat solicitarea lui și a motivat că nu s-au plătit contribuțiile necesare pentru aceste condiții de muncă și că în evidențele sale Teodor Țigan nu figura ca angajat în astfel de condiții, scrie Libertatea.
„Valorificarea la pensie a încadrării locului de muncă în condiții speciale nu se poate realiza în absența declarațiilor corespunzătoare întocmite de angajator, respectiv a declarațiilor rectificative depuse în acest sens. (…) La rubrica destinată condițiilor speciale apar 0 zile lucrate în aceste condiții, or, nu există în cuprinsul Legii nr. 234/2019 nici o reglementare prin care angajatorul este scutit de la plata contribuției de asigurări sociale de stat, aferentă condițiilor speciale, pentru stagiul de cotizare realizat în perioada 01.04.2001 şi data intrării în vigoare a prevederilor art. 20 din Legea nr. 234/2019”, a arătat Casa de Pensii.
Judecătorii de la Tribunalul Arad au decis însă în favoarea fostului șef al Romsilva, invocând o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2023, care stabilește că locurile de muncă din silvicultură, menționate în OUG 59/2000, sunt încadrate automat în condiții speciale.
Între timp, noua lege a pensiilor, aplicabilă din 2024, a eliminat statutul de muncă în condiții speciale pentru personalul silvic.
Sindicatele avertizează că această modificare va duce la o scădere cu aproximativ 25% a pensiilor pentru peste 25.000 de angajați din domeniu și la pierderea beneficiului pensionării anticipate.