Codruţ Olaru, fost procuror şef al DIICOT şi fost adjunct al lui Tiberiu Niţu, în prezent procuror militar în cadrul Parchetului General, este unul dintre cei care candidează pentru un loc în CSM din partea Parchetului instanţei supreme, au declarat surse oficiale.
Olaru a candidat şi pentru funcţia de Procuror General al României, în final fiind desemnat să conducă parchetele procurorul Augustin Lazăr, scrie Mediafax.
La data de 17 mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naţionale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc şi numirea sa în funcţia de procuror militar la secţia parchetelor militare. Activarea ca general a lui Olaru a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută, şi deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.
Potrivit surselor menţionate anterior, din partea Parchetului General candidează şi procurorul şef al Biroului de Criminalistică, Romulus Varga, cel care instrumentează dosarul Hexi Pharma şi care a făcut ancheta în cauza privind decesul lui Ionuţ Anghel, copilul care a murit după ce a fost muşcat de câini. De asemenea, Romulus Varga este cel care a instrumentat o parte din dosarul „Elodia”, cauză în care fostul poliţist Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani şi opt luni pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, deşi cadavrul nu a fost găsit.
CSM a publicat AICI lista oficială a magistraţilor care şi-au depus candidatura pentru a fi membri ai consiliului.