In prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, sapte se afla in insolventa, FC Rapid, „U” Cluj, Otelul Galati, Dinamo, CFR Cluj, Petrolul si FC Brasov.
Iată scrisoarea AFAN:
„Domnule Preşedinte, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România – AFAN, ca unică organizaţie care apară drepturile şi interesele jucătorilor de fotbal din România (…) dorim să va aducem la cunoştinţă situaţia gravă cu care se confruntă la ora actuală fotbalul românesc şi care afectează, aşa cum vom detalia mai jos, drepturile şi libertăţile fundamentale ale jucătorilor de fotbal, dar şi, în egală măsură, integritatea competiţiei. În egală măsură apreciem că modul în care sunt încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale sportivilor, ca şi cetăţeni în primul rând, într-un stat democratic membru al Uniunii Europene, care a adoptat Carta Social Europeană a Drepturilor Omului, se impune a fi adus la cunoştinţă Preşedintelui României, având în vedere calitatea să de a veghea la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor publice!, se arată în scrisoarea AFAN.
Asociaţia precizează că prin interpretarea legii insolvenţei, cluburile încalcă în mod grav prevederi constituţionale precum egalitatea în drepturi şi dreptul la muncă. Sindicatul fotbaliştilor a explicat în detaliu situaţia unor fotbalişti din Liga I, cărora cluburile aflate în perioada de reorganizare le-a reziliat unilateral contractele, folosindu-se de prevederile din Legea insolvenţei pentru a se eschiva de la aplicarea sancţiunilor sportive de către comisiile FRF pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.
„Gravitatea situaţiei apare în urma faptului că, deşi neplătit, jucătorul nu poate avea iniţiativa şi dreptul de a înceta contractul cu clubul, lui aplicându-i-se în acest caz sancţiunea sportivă de a nu mai participa la competiţie pentru o perioada dată. Aşadar, dacă în dreptul muncii este recunoscut lucrătorului dreptul la demisie, drept ce poate fi manifestat oricând, inclusiv în cadrul procedurii insolvenţei, un fotbalist nu are acest drept, indiferent de faptul că nu şi-a mai primit drepturile contractuale şi indiferent de cât a durat această perioadă!”, se mai arată în documentul amintit.
Din situaţia descrisă de AFAN se desprinde ideea că „jucătorii care evoluează la cluburile în insolvenţă sunt «legaţi de glie» (dacă demisionează plătesc despăgubiri contractuale şi îşi pierd dreptul de a se mai legitima la un alt club şi participa la competiţie), iar clubul poate însă înceta oricând contractul cu jucătorul în mod unilateral, fără justa cauză şi fără nici o penalizare sportivă sau contractuală”.
AFAN îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să medieze situaţia creată între jucători şi cluburile aflate în insolvenţă.