FOTO: Cazinoul construit de Carol I la Slănic-Moldova se descompune. Cum a ajuns să arate monumentul cu mare potențial turistic | EXCLUSIV

Cazinoul din Slănic-Moldova, construit în perioada domniei lui Carol I, se află într-un stadiu avansat de descompunere. După execuția soților Ceaușescu, istoria edificiului a fost marcată de nepăsare.
Andi Miron
10 dec. 2022, 19:22
FOTO: Cazinoul construit de Carol I la Slănic-Moldova se descompune. Cum a ajuns să arate monumentul cu mare potențial turistic | EXCLUSIV

Slănic-Moldova este una dintre stațiunile montane ale României, cu un potențial turistic uriaș. Nu mai atrage vizitatori ca altădată, însă cetățenii din județul Bacău obișnuiesc să mai dea o fugă, din când în când, în stațiunea localizată la peste 500 de metri altitudine, înconjurată de păduri de fagi și brazi.

Slănic-Moldova este cunoscută drept una dintre „perlele turismului balnear românesc”. Pe vremea comunismului reprezenta principala bază de tratament din regiune. După execuția soților Ceaușescu, stațiunea a început să fie neglijată. S-au făcut privatizări haotice, au existat numeroase procese în instanță, iar odată cu trecerea anilor, imobilele au început să se degradeze. De asemenea, stațiunea nici nu s-a bucurat de prea multă promovare.

În ultimii ani s-au realizat diverse investiții în Slănic-Moldova. Totuși, stațiunea este departe de a-și atinge potențialul maxim. Există unități de cazare – multe imobile cu arhitectură cu totul specială, ridicate în perioada monarhiei, restaurante cu mâncare gustoasă, un parc bine întreținut – Parcul Central, surse de apă termală și o pârtie – Pârtia Nemira, la o altitudine de 484 – 724 de metri.

Istoria Cazinoului Regal din Slănic-Moldova, județul Bacău

În schimb, cea mai importantă bijuterie arhitecturală a stațiunii zace în paragină. Este vorba despre Cazionul Slănic-Moldova, unul dintre cele cinci cazinouri ridicate în Epoca Regală, în timpul domniei Regelui Carol I. Celelalte sunt localizate în Constanța, Vatra Dornei, Sinaia și Arad.

Cazinoul din județul Bacău, cunoscut în vremea Regelui drept „Cazinoul Regal”, este încadrat ca monument istoric de grupa A și clădire de patrimoniu, edificat în perioada 1892-1894 de meșteri italieni și români, în stilul Art Nouveau și Neoromânesc. În vremurile de glorie ale Cazinoului, sute de oameni se distrau pe cinste la jocurile de noroc și la spectacolele organizate de gazde.

Nicio investiție de 33 de ani, în Cazinoul construit de 130 de ani, susține Primăria

Clădirea are o suprafață de aproximativ 1.847 mp și dispune de un teren de 5.228 mp. Cazinoul încărcat de istorie era cândva principala atracție turistică și arhitectonică a stațiunii, localizată fix în centru, lângă Parc. În corpul principal al clădirii este sala de spectacole, cu 420 de locuri, cu scenă, foaier, loje și încăperi adiacente pentru protocol.

În sala mare ar putea fi găzduite spectacole de teatru, seri de film, expoziții de artă. De asemenea, în cadrul clădirii ar putea funcționa restaurante, ar putea fi amenajate diverse evenimente culturale sau de business, dacă imobilul nu ar fi lăsat în paragină. De asemenea, acesta ar putea atrage turiștii români și străini ca un magnet, în baza unei strategii bine puse la punct de niște profesioniști. Bineînțeles, dacă ar exista voință din partea Guvernului de la Palatul Victoria…

Cazinoul a avut parte de două reabilitări, în perioada 1986-1989 și între anii 1994-1996. Așadar, de aproape 28 de ani nu s-a mai investit nimic în Cazino, scos la vânzare pentru aproximativ 2 milioane de euro de o agenție imobiliară.

Primăria susține că deține informații doar despre lucrările din 1989, ce au implicat „renovarea aspectului exterior, renovarea sălii de spectacole, a spațiilor interioare și a spațiilor comerciale de la partenerul clădirilor imobilului”.

Cazinoul din Slănic-Moldova, deținut de o companie-fantomă din Bacău

RomâniaTV.net a discutat cu Primăria din Slănic-Moldova, pentru a aflat mai multe informații despre Cazinoul Regal.

Potrivit informațiilor transmise de administrația locală, Cazinoul aparține unei firme-fantomă din Bacău, S.C. Digital Media Print S.R.L.

Cazinoul Slănic-Moldova inspiră tristețe și revoltă în rândul turiștilor și localnicilor. Așa cum se poate observa în imaginile realizate la fața locului, proprietatea necesită investiții masive. În prezent, este închis. Grinzile sunt rupte, scările sunt lovite, iar în interior se pot vedea câteva încăperi aproape goale, cu câteva obiecte de mobilier, mese de biliard prăfuite.

„Accesul publicului în Cazinou a fost închis odată cu intrarea în proprietatea S.C. Digital Media Print S.R.L. Anterior acestui schimb de proprietari, în spațiile existente imobilului își desfășura activitatea Casa de Cultură a orașului Slănic-Moldova, organizator principal de evenimente culturale al localității”, a transmis Primăria, pentru RomâniaTV.net.

„În anul 2013, în baza procesului verbal de licitație nr. 137/23.12.2013 s-a vândut la licitație publică imobilul clădire Complex Cazinou, în suprafața construită de 1.847,61 mp. și a terenului aferent în suprafață de 5.228 mp. din proprietatea debidoarei S.C. Pela Moldovei S.R.L. Slănic-Moldova, fiind adjudecat de S.C. Digital Media Print S.R.L.”, a mai notat sursa citată.

Compania-fantomă care are în proprietate monumentul istoric încă mai așteaptă să vină „oferta norocoasă”. În acest timp, clădirea dă semne că la primul cutremur mai puternic ar putea să cadă.

„Proprietarul, S.C. Digital Media Print S.R.L., de la data achiziției până în prezent, nu a întreprins nicio măsură, conform legislației în vigoare, pentru întreținerea acestui imobil”, a transmis adminsitrația locală, pentru RomâniaTV.net.

 

Statul român a refuzat să se „încurce” cu Cazinoul de la Slănic-Moldova

 

De-a lungul timpului, Ministerul Culturii a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune şi l-a transferat autorităţilor locale. La rândul său, Consiliul Judeţean a refuzat, de asemenea, să cumpere imobilul, printr-un vot negativ dat în unanimitate de consilieri, în 2013.

În cazul în care Consiliul Judeţean ar fi cumpărat Cazinoul, suma de plată ar fi fost de 1.410.750 lei fără TVA, ori 1.749.330 cu TVA (circa 400.000 euro).

În ultimii ani, actualul proprietar a ajustat prețul de vânzare al imobilului care necesită enorm de multe investiții. În 2021, proprietarul voia să obțină 2,2 milioane de euro. Acum cere 1,9 milioane de euro. Un expert tehnic a stabilit că valoarea terenului și a clădirii este de 1,89 milioane de lei fără TVA, adică de doar 400.000 de euro, în vara anului 2021.

 

Planuri mari ale administrației locale, pentru resuscitarea stațiunii Slănic-Moldova

 

În ceea ce privește investițiile în stațiune, administrația locală promite acțiuni care să resusciteze potențialul turistic al zonei:

„Conform Strategiei de Dezvoltare Urbană Durabilă a orașului Slănic-Moldova 2021-2027, sunt propuse spre realizare o serie de proiecte în vederea dezvoltării potențialului turistic:

– Achiziția de vehicule electrice pentru Serviciul de Transport Public Local și a stațiilor de încprcare pentru funcționarea acestora;

– Amplasarea stațiilor de încărcare în vederea realizării obiectivului Actualizare Plan Urbanistic al Orașului Slănic Moldova;

– Implementarea unui sistem inteligent de management al transportului public pentru creșterea atractivității siguranței acestui mod de transport în Slănic-Moldova, Județul Bacău;

– Reabilitarea clădirii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență a orașului Slănic-Moldova;

– Amenajarea centrului istoric, reabilitarea infrastructurii pietonale, stradale și rutiere. Construirea de patinoar multifuncțional cu parcare aferentă și amenajarea peisagistică în zona centrală a stațiunii din Slănic-Moldova;

– Realizarea unui centru de tratament balnear pentru valorificarea potențialului balneoclimateric și al izvoarelor minerale din Slănic-Moldova;

– Reabilitare căi de acces și creare de spații relaxare în zona Apelor Minerale;

– Construire parcare supraetajată și spațiu multifuncțional, dotări aferente, racorduri la utilități și amenajare peisagistică în orașul Slănic-Moldova;

– Renovare și amenajare muzeu, centru de informare turistică și centru de voluntariat Slănic-Moldova;

– Amenajarea de noi facilități de agrement pentru extinderea utilizării instalației de telescaun și în afara sezonului rece – circuit de racing, bob pe șină etc.;

– Realizarea infrastructurii pentru biciclete în orașul Slănic-Moldova;

– Slănic VeloCity – sistem integrat de mobilitate alternativă de tip bike sharing;

– Reamenajarea lacului de agrement din Slănic-Moldova, din zona Baraj Sonda 2;

– Amenajarea de trasee potrivite pentru rute de mountain-bike”, se arată în documentul semnat de primarul Gheorghe Baciu și șefii direcției de urbanism.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători