Autoritățile române au transmis primele informații din Turcia, marți dimineață:
„Misiune sprijin Republica Turcia – ZIUA 1
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.
Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.
Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.
Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.
Reamintim faptul că salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin”, au transmis autoritățile de la București.
Aproape 5.000 de morți au fost confirmați până acum, în urma tragediei din Turcia și Siria, respectiv 18.000 de răniți.
Luni, Raed Arafat a declarat că trei aeronave de transport care aparţin Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 90 cu 60 de salvatori şi şapte tone de echipament pentru Turcia.
„Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens”, a declarat Raed Arafat.
A fost unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter.