Românii care încă mai dețin monede vechi, din perioada Regelui, a lui Nicolae Ceaușescu sau din anii ’90, ar putea obține o mică avere în schimbul acestor piese de colecție. Persoanele pasionate de numismatică scot la vânzare, pe internet, monede de care puțini cetățeni își mai aduc aminte.
De exemplu, o monedă în valoare de 100 de lei, din anul 1943, celebră la acea vreme, a fost scoasă la vânzare cu 16.000 de lei pe OLX. Pe monedă este gravat portretul Regelui Mihai I și inscripția „NIHIL SINE DEO”, adică „Nimic fără Dumnezeu„.
„Monedă veche, bătută în anul 1943, cu chipul Regelui Mihai. Rog seriozitate, să sune numai cei strict interesați ca să își completeze eventual colecția!”, se arată în anunțul de pe OLX.
Moneda are o grosime de 2 milimetri, cântărește 8,5 grame și un diametru de 28 de milimetri. Moneda a fost gravată de H. Ionescu, nume regăsit sub gâtul „personajului”.
Anunțul cu moneda din 1943 a fost postat în primele zile ale lui 2023.
Regele Mihai I, fiul Regelui Carol al II-lea și al Prințesei Elena a Greciei, s-a născut la Sinaia, în anul 1921. El a decedat în decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani.
Mihai a fost rege al României în perioada septembrie 1940 – decembrie 1947, deci până când comuniștii au preluat efectiv puterea. Astfel, amenințat cu arma și cu execuția mai multor studenți nevinovați, respectiv fără susținere politică, Mihai a fost nevoit să abdice și să părăsească țara. După, comuniștii ruși, prin intermediul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și Petru Groza au început masacrul, potrivit agendei.
După Revoluție, Regele Mihai a revenit de mai multe ori în țară. Totuși, acest lucru nu s-a petrecut cu ușurință. Mihai a fost împiedicat în repetate rânduri de noua conducere de la București, în frunte cu Ion Iliescu, să staționeze pe teritoriul României. Foștii membri PCR s-au speriat că popularitatea Familiei Regale o va propulsa în funcții-cheie, iar politicienii „vechi și noi” nu vor mai conta.
La fiecare ieșire publică a lui Mihai I, mulțimea l-a cerut pe Rege înapoi, în funcție.
Pe lângă Ion Iliescu, oameni-cheie ai sistemului, precum Virgil Măgureanu – fost șef SRI și premierul Petre Roman s-ar fi opus intrării în țară a lui Mihai, care a fost umilit de două ori doar în 1990, în aprilie și în decembrie, tocmai din acest motiv.