Familia regală a deschis larg porţile Castelului de la Săvârşin pentru colindători. Dubașii satului au oferit un adevărat spectacol, o tradiţie păstrată de pe vremea Regelui Mihai. Sărbătoarea a fost şi în judeţul Cluj. Acolo, flăcăii din două sate vecine au luat la pas fiecare uliţă şi i-au colindat pe săteni.
„Este o mândrie pentru noi, dar şi o mare bucurie să-i avem pe dubaşi aici. Sper că va continua această tradiţie„, a declarat Majestatea Sa Margareta.
„La fel ca în anii trecuţi, la final de an 2023, aşa cum s-a procedat şi până acum, am dus vestea naşterii domnului Nostru Iisus Hristos, la prima familie gospodara, la familia regală„, a spus Ioan Vodicean, primarul din Săvârșin.
Sărbătoare a fost şi în judeţul Cluj. Încă de le primele ore ale dimineţii, flăcăii din două sate vecine au mers să colinde enoriaşii în biserică. La ieşirea din biserică, feciorii necăsătoriţi au luat la pas uliţele satului, iar în fiecare casă au răsunat tradiţionalele colinde pe care tinerii le-au învăţat de la bunici.
Colindătorii au mers din casă în casă întreaga noapte, iar astăzi se pregătesc pentru un bal organizat special pentru ei.
Nicolae şi Alina ai României au fost protagoniştii unei şedinţe foto de colecţie, în care au pozat alături de cei doi copii ai lor, Maria-Alexandra şi Mihai. Principele şi soţia lui au vorbit şi despre viaţa lor de zi cu zi.
„În primul rând, acest eveniment nu a fost numai unul personal, dar și un eveniment prin care am făcut o legătură între trecut, prezent și viitor. Am împlinit și visul bunicului meu, Regele Mihai, acela de a mă stabili în România și de a avea o familie în credință creștin-ortodoxă.
De asemenea, pentru un tată și o mamă încreștinarea unui copil este o mare bucurie și o sărbătoare, un pas major în viața oricui. Faptul că oamenii au venit cu drag din diferite colțuri ale țării ne-a bucurat foarte mult, în special invitații și tinerii din Pecica, cei care ne-au fost alături și în ziua nunții noastre cu cântece deosebite”, a declarat Principele Nicolae.
Acesta a dezvăluit cum este să te naști cu un nume și titlul regal și să nu fii lăsat să le folosești, legat de faptul că, acum ceva timp, Casa Regală a României i-a retras titlul de principe.
„Indiferent de situație și oriunde locuiești, să te naști într-o familie cu un nume important și o istorie în spate este o mare responsabilitate, dar și o mare onoare. Cu sau fără titlu, am continuat misiunea familiei mele în România. Titlul l-am primit de la bunicul meu, Regele Mihai, și el nu mi-a retras nimic.
Cum am mai declarat, așa-zisa decizie de la 1 august 2015 nu era semnată, iar peste o lună și jumătate, când am fost la ziua de naștere a bunicii mele, Regele nu mi-a pomenit nimic de această decizie. A fost, ca de obicei, o discuție între bunic și nepot. Așa cum l-am cunoscut, dacă ar fi dorit să ia această decizie, m-ar fi chemat înainte, să vorbim. Nu s-a întâmplat așa ceva!”, a mai declarat Principele Nicolae.