Sâmbătă, 30 iulie, după ora 21:00, ISU Cluj a lansat o alertă OMS după ce un urs a fost semnalat în localitatea Chiuiești.
„A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Chiuiești, strada Principală, numărul 248. Evitați zona, rămâneți în locuinţe! Păstrați distanța față de animal și nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau sa îi hrăniţi. Fără să vă expuneţi pericolului, protejati animalele din gospodărie!”, ISU Cluj.
La fața locului au fost trimiși și jandarmii.
„A fost emis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert privind semnalarea prezenței unui urs în loc. Chiuiești. La fața locului s-au deplasat un echipaj de jandarmi și, preventiv, un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului Dej”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, potrivit presei locale.
România este țara cu cei mai mulți urși din Europa. De ani de zile, executivul susține că are în plan un „recensământ” al urșilor, pentru a stabili mai departe planul de acțiune.
În urmă cu aproape un deceniu, potrivit cifrelor oficiale, România avea peste 6.000 de urși. Populația a crescut semnificativ în ultimii ani. Surse din ministerul Mediului spun că ar fi vorba despre 8.000 de exemplare. Reprezentanții ONG-urilor cred că sunt undeva la 7.000.
„România 6.500-7.000 de urși, cei mai mulți din Europa. Estonia are o densitate asemănătoare cu cea a României, 700-800 de urși. Ei reușesc să gestioneze populația de urși, pentru a preveni aceste pagube. Ei au reușit cu garduri electrice, plus câini să scadă cu peste 90% numărul atacurilor la stâne, la gospodării.
Cred că ar merita o analiză mai detaliată a problemei, să vedem cum am ajuns de fapt să avem această populație de urși. Privind un pic înapoi, după Al Doilea Război Mondial, am avut undeva pe la 800 de exemplare. Pe la sfârșitul anilor ’70-’80, vreo 8.000 de exemplare, deci mai mult decât în prezent. Ceea ce este mai trist este faptul că vedem ursoaice cu câte 5 pui, ceea ce denotă că aceste ursoaice primesc hrană din belșug (n.r. – din partea oamenilor). Prin limitarea sursei de hrană, am reuși limitarea acestei populații”, a declarat Cristian Papp, reprezentantul WWF România, pentru B1.ro.
Ministerul Mediului susține că a încercat să doneze urși în statele membre UE, dar s-a lovit de refuzuri succesive.