Oamenii au început să-şi retragă din bănci banii care se depreciază de la o oră la alta şi au luat cu asalt bancomatele. Martorii spun că bancomatele rămân fără bancnote în maximum 40 de minute de la alimentare.
Aceasta este o consecinţă a deciziei Băncii Centrale a Rusiei de a nu mai vinde valută străină. Totodată, cei care au conturi în euro sau dolari vor putea retrage cash doar în limita a 10.000 de dolari, iar restul banilor îi vor putea primi numai în ruble.
Aceste măsuri se aplică în perioada 9 martie – 9 septembrie, timp în care băncile nu vor vinde valută străină în numerar cetățenilor. În schimb, aceștia vor putea să cumpere ruble.
După cele mai recente sancţiuni, rubla rusească a înregistrat o cădere de 45% în raport cu dolarul american.
UE a decis suspendarea privilegiilor economice şi comerciale de care se bucura până acum Federaţia Rusă. De asemenea, pe lista sancţiunilor aplicate Kremlinului se mai află interzicerea folosirii activelor cripto, interzicerea exporturilor produselor de lux către Moscova şi interzicerea importurilor de fier şi oţel din Rusia.
UE anunţă al patrulea set de sancţiuni aplicate Rusiei, coordonându-se astfel cu SUA și cu alți aliați G7, în scopul golirii resurselor din care Kremlinul alimentează războiul declanşat în Ucraina.
„Vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru izolarea și mai mult a Rusiei și care să golească resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a spus Ursula von der Leyen
Citeste si Rusia ameninţă cu prăbuşirea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Represaliile Moscovei după sancţiuni
Alături de alți aliați occidentali, inclusiv SUA, blocul comunitar a luat decizia de a revoca statutul comercial al Rusiei de „națiunea cea mai favorizată”. Acest lucru ar da Uniunii Europene posibilitatea să interzică sau să impună tarife restrictive asupra mărfurilor rusești.
Ca primă măsură, UE va interzice importurile de produse din fier și oțel.
Von der Leyen a precizat că UE face demersuri şi în direcţia suspendării drepturilor pe care Federaţia Rusă le are ca membru al Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
„Ne vom asigura că Rusia nu poate obține finanțare, împrumuturi sau orice alte beneficii de la aceste instituții. Rusia nu poate încălca grosolan legea internațională și în același timp să se aștepte că poate beneficia de privilegiile de a fi parte a ordinii economice internaționale”, a spus von der Leyen.