Aceste fenomene sunt descărcări electrice mari asociate cu fulgere și apar deasupra furtunilor din mezoferă și ionosfera inferioară. Au adesea o culoare roșiatică sau portocalie – de unde și numele de „spiriduşi”. Cea mai recentă fotografie a acestui fenomen neobișnuit a fost făcută pe cerul deasupra deșertului Atacama din Chile, lângă observatorul La Silla al Observatorului European de Sud (ESO).
Spre deosebire de fulgerele obișnuite, piticele roșii apar foarte sus în mezosferă, undeva între 50 și 90 km deasupra norilor de tunete, și au diferite forme și tipuri de luminozitate.
Poveștile populare despre lumini roșii misterioase de pe cer circulă de secole în diverse societăți, dar experții le-au respins până acum, catalogându-le drept evenimente imaginare. Chiar și atunci când au fost descrise de piloți sau oameni de știință eminenți, comunitatea științifică a ignorat până de curând existența acestui fenomen, scrie Universe Today. Atitudinea s-a schimbat abia în 1989, când oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota au făcut primele poze cu „spiriduşii” roșii.
#WeatherWednesday An immense Jellyfish Sprite briefly appeared above a distant thunderstorm on July 2nd, 2020. Sprites are large electrical discharges associated with lightning strikes, and occur high above storms in the mesophere and lower ionosphere. Image credit: S Hummel. pic.twitter.com/RXkgVs1Gbu
— McDonald Observatory (@mcdonaldobs) August 12, 2020
Deși acest tip de descărcare electrică neobișnuită a fost filmat de mii de ori între timp – a fost surprins şi de astronauții de pe Stația Spațială Internațională – spiridușii roșii sunt încă un fenomen ceresc destul de rar. Sunt greu de surprins cu o cameră pentru că de obicei durează doar câteva milisecunde și adesea nu sunt observate cu ochiul liber, ci doar de camere fotosensibile speciale.
Unii spiriduşi roșii au forma unei meduze și seamănă în mare măsură cu o navă extraterestră ciudată. Restul arată în mare parte ca niște coloane verticale de lumină roșie cu tentacule care se îngustează – ca în această recentă fotografie ESO.
Spiridușii roșii apar jos la orizont. Fundalul fotografiei făcute de camera cu telescopul ESO de 3,6 metri de la La Silla arată o nuanță verde de strălucire a aerului. Această strălucire apare după ce lumina soarelui scoate electroni din azotul și oxigenul din atmosfera Pământului în timpul zilei, iar noaptea acești electroni se recombină cu atomi și molecule, provocând o strălucire fascinantă. Strălucirea verzuie poate fi văzută doar pe un cer foarte întunecat, unde nu există poluare luminoasă, explică ESO .