La proces a fost prezent și Vlad Pascu, adus de la Penitenciarul Poarta Albă. Acesta a declarat că regretă profund cele întâmplate și că nu mai poate schimba nimic legat de accidentul tragic. De asemenea, a menționat că a redactat un memoriu de 12 pagini în detenție, în care și-a exprimat sentimentele și a detaliat evenimentele din ziua accidentului și din perioada ulterioară.
„A fost o ședință tensionată, o să dau socoteală, știu că niciun cuvânt față de regretul față de faptele mele nu pot schimba ce s-a întâmplat sau să reducă suferința. Am scris un memoriu în ultimele două zile în camera de detenție și pe altă latură în ceea ce s-a zis în mass-media. Sunt filmulețe de nișă cu acele momente pentru a-mi zugrăvi o imagine rea, cu ceea ce am făcut în perioada post-liceală, am fost olimpic la matematică. Aș vrea să îl depun, sunt 12 pagini, note scrise”, a transmis Vlad Pascu în sala de judecată, potrivit Observator News.
Acesta își dorește un „proces echitabil” și a motivat că nu s-a uitat la televizor atunci când s-au difuzat știri despre cazul său: „Sunt ridicole anumite acuzații care mi s-au adus astăzi. Să luați o hotărâre. Vreau să am parte de un proces echitabil, cum ar trebui. Este de neimaginat, impactul psihologic, ce s-a întâmplat în mass-media a fost mult peste înțelegerea mea și de aceea prefer să nu mă mai uit la televizor. Vreau să pun în evidență cu apărarea pe care am avut-o”.
Aflat în arest din 20 august 2023, Vlad Pascu își regretă faptele, susținând că nu poate da timpul înapoi: „Nu pot să dau timpul înapoi, nu pot să nu mai fiu în Vama Veche. A fost o chestie morală, că familia mea are o situație materială bună și a încercat de a ajuta persoanele vătămate, pentru cele decedate nu se mai poate face nimic”.
Instanţa a decis, în luna decembrie 2024, să schimbe încadrarea juridică pentru acest caz: ”Vorbim despre o schimbare a încadrării juridice a faptei din vătămare corporală, respectiv pe anumite considerente, pe un alt tip de vătămare corporală, agravantă”, a spus avocatul Adrian Cuculis. Acesta a precizat că, prin această schimbare de încadrare juridică, Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare cu cel puţin trei ani şi două luni.
Judecarea pe fond a cazului Vlad Pascu a început în urmă cu 11 luni. În tot acest timp, procesul nu a fost scutit de controverse, dosarul fiind repartizat judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu. Aceasta din urmă a fost acuzată de comportament nepotrivit de către familile victimelor şi de avocaţii acestora, de la primul termen de judecată şi până la ultimul în care a judecat. Astfel, la primul termen din dosar, în 22 februarie 2024, ea a intrat în sală mestecând gumă şi a cerut buletinul tânărului mort în accidentul de la 2 Mai despre care nu ştia că este decedat.
De asemenea, la al doilea termen de judecată, Ioana Ancuţa Popoviciu l-a întrebat pe tatăl tânărului mort în evenimentul rutier cine este, deşi acesta avea un tablou cu chipul fiul său.
În plus, la termenul din 9 mai, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, a declarat jurnaliştilor la ieşirea din sediul Judecătoriei Mangalia că ”gafele din sala de judecată au fost multiple”. În cele din urmă, judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, a fost sancţionată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu suspendarea din funcţie pentru o perioadă de trei luni, dar decizia nu este definitivă.
Amintim că, în 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de stațiunea 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi.
Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului, fiind găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. La acea vremea, anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Tânărul a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.