Fotografia care a făcut înconjurul internetului a fost realizată de un ghid turistic din Munții Buzăului. Acesta explică, pe scurt, ce reprezintă, de fapt, așa-numitul cerc al vrăjitoarelor.
„Cercul, unde în tradiția populară se zice că au jucat ielele. În această zonă, o specie de ciupercă a fixat azotul în sol și prin urmare au rezultat aceste cercuri cu o vegetație de verde intens”, explică Ciprian Chiriac, ghid montan din comuna Colți, în postare.
Cercul vrajitoarei este de fapt o formatiune naturala formata dintr-o colonie de ciuperci perene, în special specii de ciuperci care cresc sub pământ și care formează rețele extinse de miceliu. Aceste ciuperci se extind radial, consumând materia organică din sol. O ciupercă asociată cu apariția acestor cercuri este Armillaria mellea, a cărei denumire populară este ciuperca vrăjitoarelor. Ciuperca formează o rețea de miceliu subteran care poate persista ani de zile.
Fenomenul poate fi cauzat de aproximativ 60 de specii de ciuperci.
Această ciupercă trăiește, în principal, sub formă de parazit și se hrănește cu lemn mort. Însă atunci când ciuperca începe să se dezvolte mai activ, ea poate determina apariția cercurilor de iarbă, deoarece iarba de deasupra miceliului poate crește mai puternic și mai verde.
Inelele pot crește în mod normal de la 5 la 40 cm pe an până când ating un diametru de aproximativ 10 metri și apoi devin stabile în timp.
Citeste si Dansul culorilor: Transformarea misterioasă a Mării Negre într-un tablou de turcoaz
În mitologia europeană, se credea că aceste cercuri nu sunt altceva decât ușile regatelor zânelor sau ale locurilor în care dansau vrăjitoarele, zânele sau elfii.
Exista, de asemenea, credința că cercul este un loc de închisoare a persoanelor care au dispărut în pădure. Această teorie este susținută de poveștile unor cazuri de persoane plecate să culeagă ciuperci și care nu s-au mai întors. Oamenii din sat îi căutau zi și noapte fără să-i găsească și abia când căutările erau abandonate cei dispăruți apăreau. Cei dispăruți trăiau cu convingerea că au lipsit doar câteva ore de acasă, în fapt, era vorba despre o săptămână.
Citeste si Ce este spuma albă din borcanele cu miere, de fapt. Detaliul la care să fii atent când o cumperi