Fotografia în care apare un bărbat de 69 de ani este de-a dreptul şocantă şi dă mult de gândit. Bărbatul, a cărui identitate nu este precizată, are o jumătate din faţă extrem de zbârcită comparativ cu cealaltă jumătate. Aceasta, deoarece bărbatul, fost şofer, şi-a expus la soare în mod repetat doar jumătatea stângă a feţei.
Bărbatul a petrecut 28 de ani la volanul camionului. Diferenţa şocantă între jumătăţile feţei sale demonstrează mai bine decât orice teorie medicală efectele îmbătrânirii premature a pielii expuse excesiv la razele Soarelui.
Cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern din Chicago au studiat cazul particular al bărbatului. Boala lui se numeşte dermatohelioză sau „fotoîmbătrânire” şi este cauzată de acţiunea razelor ultraviolete care usucă şi zbârcesc pielea. Dar razele UV care bronzează pielea devin nocive când expunerea este îndelungată. Astfel, aceste raze provoacă de la petele cafenii pe piele, până la arsuri şi cancer de piele.
De asemenea, razele UV cu lungime mare de undă (UVA) pătrund şi prin straturile de nori din zilele mohorâte, precum şi prin sticla geamurilor. Cercetările specialiştilor americani demonstrează şi pericolul pe care îl prezintă aparatele de bronzare artificială – solarele – despre care se credea că sunt mai „sigure” deoarece emit mai puţine raze UVB (cu lungine de undă mai mică), însă sunt mai nocive şi sunt răspunzăptoare pentru numărul mare de cazuri de cancer de piele şi, bineînţeles, arsuri şi aspectul de îmbătrânire prematură a pielii.