Premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Mediului, Costel Alexe, au vizitat, duminică dimineaţă, amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi.
”Acest spital regional va avea două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, va avea un corp orizontal în care vom avea strucuri de investigare, diagnostic, tratament şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţii medicale, cu paturi. În structura Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi avem 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru UPU şi 45 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor regăsi 17 cabinete pentru Ambulatoriu, 19 săli de operaţie”, a declarat Nelu Tătaru.
Potrivit ministrului Sănătăţii, spitalul va deservi populaţia aferentă regiunii Moldova, investiţia depăşind 500 de milioane de euro.
”Avem în acest moment un Spital Judeţean de Urgenţă, dar, după cum ştiţi şi ştiu şi eu, nu este optim şi nici nu poate înlesni atât activitatea medicală cât şi activitatea didactică. În viitorul Spital Regional vom regăsi şi spaţii pentru activitatea didactică. Spitalul Regional Iaşi este cel mai avensat în acest moment, ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm ca paşii să se desfăşoare într-un ritm alert. Voi urmări ca acest parcurs să fie cât mai scurt şi să avem operaţionalizarea spitalului cât mai repede, să nu aşteptăm acel termen care este dat în contractul cu BEI sau în contractul pe care-l avem pentru cele 3 spitale judeţene”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că personalul din spitalele din Iaşi va deservi noua unitate, dar se vor face şi angajări.
Premierul Ludovic Orban reclamă faptul că în regiuni precum Moldova sau Oltenia nu s-au făcut investiţii pentru că guvernele social-democrate au ţinut în mod deliberat să nu dezvolte aceste zone. Orban susţine că cei de la PSD „au ţinut oamenii departe de investiţii, special i-au ţinut în sărăcie şi în dependenţă, pentru a avea garanţia că pot să-i prostească în continuare şi că pot să le obţină votul”.
Prezent duminică dimineaţă la o dezbatere electorală în judeţul Iaşi, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a promis că „cele mai mari proiecte de investiţi pe următorii 10 ani se vor face în Moldova”.
El a arătat că este vorba despre investiţii în infrastructura de transport în înfiinţări de distribuţii de gaze naturale.
„Principala problemă a Moldovei este conectivitatea, faptul că trebuie să fie conectată la toate reţele europene de transport. Pentru ca investiţiile să treacă munţii este nevoie de această conectivitate care a întârziat prea mult”, a afirmat primul ministru.
Acesta a promis realizarea a trei mari investiţii de infrastructură rutieră: Autostrada Unirii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, despre care spune că „se va realiza” şi că este finanţabilă din fonduri europene, autostrada A 7 care ar urma să facă legătura între Ploieşti şi Siret şi Autostrada Bacău – Braşov.
Premierul a precizat că, pentru autostrada A 7 au fost semnate contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru cele şapte tronsoane cel puţin patru să fie finanţate din fonduri europene, pe facilitatea de rezilienţă şi recuperare.
„Mai comentează unii că-s termene lungi. Nu o să accept din partea celor care au semnat contractele să se lungească cu termenele pe care le-au gândit. (/..) Sunt proiecte importante şi nu am nici cea mai mică emoţie că vor fi realizate în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat premierul.
El a precizat că în viitorul exerciţiu financiar european vor fi alocate 800 de milioane de euro pentru înfiinţarea de distribuţii de gaze.
În ceea ce priveşte spitalul de la Iaşi, premierul a afirmat că obiectivul Guvernului este ca până la sfârşitul anului este să semneze contractul pentru realizarea proiectului şi a asistenţei tehnice.
„Nu s-a construit că nu s-a vrut. PSD niciodată nu a vrut să dezvolte Moldova, PSD niciodată nu a vrut să dezvolte Oltenia, ei în mod deliberat au ţinut oamenii departe de investiţii, special i-au ţinut în sărăcie şi în dependenţă, pentru a avea garanţia că pot să-i prostească în continuare şi că pot să le obţină votul prin mijloacele cu care sunt ei obişnuiţi să obţină voturi: prin corupţie, intimidare, prin pomeni date din patru în patru ani, nu în perioada respectivă. Or acest tip de a face politică trebuie să înceteze în România. Noi avem nevoie de oameni puternici, de oameni pregătiţi, oameni să stea pe propriile picioare, de oameni care să fie capabili să facă faţă în competiţiile internaţionale”, a mai afirmat preşedintele PNL duminică, la Iaşi.