Pe principiul “nu munceşti, nu primeşti”, primarul orașului Șimleu Silvaniei a scos la curățenie persoanele beneficiare de ajutor social. Cu mic cu mare, câteva zeci de persoane vin zilnic la Primăria orașului Șimleu Silvaniei pentru a presta ore de muncă în folosul comunității, majoritatea fiind beneficiari ai ajutoarelor sociale.
„Zeci de persoane se prezintă în fiecare dimineață la Primăria Șimleu Silvaniei și sunt repartizate pentru muncă în favoarea comunității. Toate persoanele responsabile trebuie să-și facă datoria față de comunitate.
Pensii 2023. Pensia infimă primită de o româncă după ce a muncit 31 de ani. „Mai bine stăm pe ajutoare sociale”
Fiecare trebuie să participe la bunul mers al orașului. Unii plătesc impozite și taxe alții muncesc pentru beneficiile pentru care le primesc. Rezultatele se văd. Orașul este într-o permanentă mișcare și rezultatele se văd”, spune primarului orașului Șimleul Silvaniei, Cristian Lazăr
„Am depus proiecte în valoare de peste 50 milioane de euro. La această oră încep lucrările de modernizare pentru 23 străzi ale orașului, se lucrează la reabilitarea termică a blocurilor, se construiește o creșă de la zero și cel mai important, încep lucrările la reabilitarea și modernizarea Spitalului Orășenesc. Valoarea totală a proiectelor în execuție e de peste 28 milioane euro”, a mai spus primarul liberal Cristian Lazăr, potrivit graiulsalajului.ro.
DOCUMENT Voucherele și ajutoare sociale tăiate în 2024. Ce bugetari rămân fără tichete de vacanță
Orele de muncă se calculează proporțional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe țară, iar repartizarea acestora se face conform Planului anual de acțiuni de interes local, aprobat de Consiliul Local. Refuzul de a efectua orele de muncă duce la suspendarea ajutorului social.
Suma acordată ca ajutor social se stabilește în funcție de valoarea Indicatorului Social de Referință și de numărul persoanelor din familie (ex.: 170 lei/lună, în cazul persoanei singure; 305 lei/lună, în cazul familiei de două persoane; 427 lei/lună, pentru familia de trei persoane; 529 lei/lună pentru familia de 4 persoane; 631 lei/lună, în cazul unei familii de 5 persoane etc.).