„Am fost întotdeauna foarte clari – nu există nicio scuză pentru acest comportament şi infractorii ar trebui să resimtă întreaga forţă a legii. Începând de astăzi, o vor simţi”, a declarat Lucy Frazer, subsecretar de stat pentru justiţie în Marea Britanie.
Ea le-a mulţumit celor implicaţi în campania demarată pentru a se asigura că „tot mai multe persoane vor fi protejate de această practică umilitoare şi degradantă”, ce constă în realizarea de fotografii sub fustele femeilor, fără ca acestea să o ştie, cu intenţia de a capta imagini cu zonele lor intime,. informează Agerpres.
Deşi acest comportament era deja pedepsit prin legi referitoare la încălcarea normelor de decenţă în spaţiile publice, organizatorii campaniei au reuşit să îşi impună punctul de vedere, argumentând că nu toate cazurile de „upskirting” sunt documentate.
Noua Lege contra voyeurismului pedepseşte practica „al cărei scop este acela de a obţine satisfacţie sexuală sau de a provoca umilire, durere şi stare de panică unei persoane”, potrivit declaraţiei oficialilor britanici.
„Sunt incluse cazurile în care vinovaţii spun că imaginile au fost făcute ‘doar de amuzament’ sau atunci când paparazzii sunt surprinşi în timp ce obţin imagini intruzive”, precizează acelaşi text, potrivit Agerpres.
Potrivit statisticilor Poliţiei britanice, obţinute de Press Association şi publicate vineri, arată că persoane cu vârste cuprinse între şapte şi 70 de ani s-au aflat printre victimele cazurilor de „upskirting” repertorizate în 2018, informează Agerpres.
Statisticile oficiale arată că numărul incidentelor de acest tip a crescut de la 78 în perioada aprilie 2015 – aprilie 2017 la 94 pentru anul 2018.
Întrucât birourile poliţieneşti care au cele mai numeroase efective în teritoriile menţionate, Metropolitan Police şi West Midlands Police, nu au furnizat redacţiei PA statisticile lor, jurnaliştii britanici consideră că numărul cazurilor de „upskirting” ar putea fi mult mai ridicat.