Procesarea fotografiilor presupune o durată impresionantă de timp şi un efort de o intensitate „absurdă”, iar Stephen Wilkes, autorul seriei, este primul care recunoaşte acest lucru, scrie wired.com. Dar tot el motivează că într-o eră în care oricine cu un telefon mobil poate face şi edita o poză în câteva secunde, alegerea de a petrece 15 ore pentru a surprinde cadrele perfecte şi apoi săptămâni întregi pentru editare va avea cu siguranţă un mai mare impact, potrivit Mediafax.
Wilkes se autocaracterizează drept „maniacal” în atenţia pe care o acordă detaliilor în aceste imagii care surprind o zi întreagă în unele dintre cele mai cunoscute locuri din lume. Fiecare părticică din fotografie, unele având chiar şi 300 de centrimetri, este concepută pentru a spune o poveste, iar procesul de realizare îi necesită dedicare absolută.
„Singura persoană care poate vorbi cu mine în timp ce fac asta este asistentul meu„, povesteşte fotograful. „Soţia mea a renunţat la orice formă de comunicare în timp ce lucrez la ‘Day to Night’„.
După căutarea intensă a unui loc şi planificarea sesiunii de fotografie, Wilkes petrece până la 15 ore în spatele aparatului de fotografiat, adeseori cocoţat pe o macara deasupra scenei pe care o are în vizor. De obicei trage mai mult de 1.000 de cadre de la răsărit până la apus, încercând să capteze lumina şi activităţile schimbătoare.
„Apare un sentiment puternic de nelinişte când eşti la 15 metri în aer. S-ar putea ca răsăritul să fie minunat, iar miezul zilei să arate fantastic, dar singurul lucru la care mă pot gândi câteodată e ‘O să pot să fac poze de noapte? O să se schimbe vântul, o să apară ceva care să dea totul peste cap?’ Totul se poate schimba foarte repede pentru mine„, mai explică Stephen Wilkes.
Montajele impresionante ale lui Wilkes conţin, de obicei, 50 de imagini (fiecare), şi iau naştere după săptămâni întregi în care Wilkes şi asistentul său analizează minuţios fotografiile. Atenţia la detalii iese la iveală când priveşti panoramele de la o distanţă foarte mică.
Colajul se bazează, de fapt, pe ceea ce ar trebui să îmi ofere cea mai dramatică şi armonioasă imagine”, explică Wilkes. „Nu mă interesează doar să aşez împreună două lumi discordante. Dacă este prea strident, nu funcţionează pentru mine – vreau să aibă asemenea subtilitate şi nuanţă încât să nu simţi că am intervenit în această imagine.„
Prima fotografie din seria „Day to Night” a fost concepută pentru a marca finalizarea High Line Park din New York. De atunci, Wilkes a captat trecerea timpului în zone şi puncte de reper din întreaga lume, cum ar fi o zi la Wrigley Field, cea de-a doua inaugurare a preşedintelui Obama sau proiecte mai noi în Paris, Londra şi Shanghai.