„Mai rămân 13 persoane, 12 bărbaţi şi o femeie”, potrivit deciziei judecătorului Maria del Carmen Mora, a declarat pentru AFP avocatul Juan de Dios de Hernandez, membru al Ligii avocaţilor din decembrie, formată după evenimentele violente care au însoţit o ceremonie de învestitură.
„Toţi ceilalţi au fost eliberaţi”, a precizat evocatul de la închisoare Nord din Mexico, în faţa căreia zeci de persoane continuă să ceară eliberarea tuturor deţinuţilor.
Ministerul Public a anunţat că în total au fost reţinute 70 de persoane şi nu 69 cum se anunţase anterior.
Cele 14 care rămân în închisoare riscă să fie inculpate pentru atingere la ordinea publică şi riscă pedepse cuprinse între cinci şi 30 de ani de închisoare.
Manifestaţiile de la 1 decembrie au degenerat când un grup de persoane mascate şi înarmate cu bare de fier, cocteiluri Molotov şi petarde s-au implicat într-o luptă dură cu poliţiştii federali, care au ripostat cu grenade lacrimogene.
În cadrul confruntărilor, un student în vârstă de 22 de ani, Juan Uriel Sandoval, şi-a pierdut un ochi. Un alt rănit grav, Juan Francisco Kuy, în vârstă de 67 de ani, a suferit un traumatism grav cranio-cerebral şi se află în comă indusă.
În afară de manifestanţii din jurul Camerei Deputaţilor, un grup de persoane au comis acte de vandalism împotriva unor bănci şi hoteluri, provocând importante pagube.
Comisia pentru drepturile omului din oraşul Mexico, precum şi mai multe organizaţii neguvernamentale, au denunţat numeroase arestări arbitrare, pe baza unor documente video, şi posibile cazuri de tortură comise de poliţie.
Potrivit avocatului, fotograful român Mircea Topoleanu a fost pus în libertate, dar acesta nu a precizat situaţia colegului său mexican Daniel Bazan. Arestarea celor doi a fost denunţată de organizaţia neguvernamentală franceză Reporters sans frontières.