Breteaua de acces în tunel a fost complet blocată de o grămadă de cauciucuri arse care degajă o coloană groasă de fum negru, provocând mari ambuteiaje sub privirea a numeroși imigranți aflați în zonă.
Cu prilejul acțiunilor precedente de la tunel, imigranții au profitat de confuzie pentru a încerca să traverseze. În jur de 3.000 de imigranți se află în regiunea Calais (nord-vestul Franței), de unde speră să ajungă în Marea Britanie.
De data aceasta, lucrătorii protestează împotriva refuzului Eurotunnel, proprietarul navelor MyFerryLink, de a onora creanțe de 6,2 milioane de euro, ceea ce face imposibilă plata salariilor în iulie, a dat asigurări Bruno Landy, președintele consiliului de supraveghere al asociației care gestionează compania maritimă (Scop).
În schimb, protestatarii au decis în cadrul unei adunări generale să ‘elibereze portul’ pentru navele companiei rivale DFDS, care și-au putut relua traficul normal după blocarea parțială a portului, luni, a spus Landy, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Un nou caz de INTOXICARE cu MONOXID de CARBON în tunelul de sub Canalul Mânecii
Joi, tribunalul comercial din Boulogne-sur-mer (nord) urmează să decidă în privința eventualei lichidări a companiei.
De la începutul lui iulie, marinarii și-au înmulțit acțiunile de protest, blocând portul Calais și mii de camioane, paralizând traficul navetelor Eurotunnel, precum și trenuri ale Eurostar.
Cei 600 de marinari sunt în expectativă după ce Eurotunnel și-a anunțat intenția de a închiria două dintre cele trei nave concurentului DFDS, care s-a angajat să le cumpere în cele din urmă. Marinarii de la Scop ocupă cele două nave de la 29 iunie.