Laura Codruţa Kovesi are în continuare susţinere europeană. „Comisia a fost cât se poate de clară de mai multe ori. dna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu dna Kovesi timp de mai mulţi ani. Ştiu că este o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curajul său. În ceea ce priveşte Comisia, este important ca ea să poată să-şi prezinte candidatura, să poată fi candidată, astfel încât instituţiile europene să poată lua o decizie. Ne-am exprimat foarte clar această poziţie şi în discuţiile cu autorităţile române”, a declarat Timmermans, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) discută, miercuri, contestaţia depusă de Laura Codruţa Kovesi faţă de măsura controlului judiciar. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Eurodeputatul Cristian Preda precizează că, în şedinţa grupului PPE din această dimineaţă, Manfred Weber a reamintit că întregul Parlament European o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru numirea ca procuror-şef european.
„În şedinţa grupului PPE din această dimineaţă, Manfred Weber a reamintit că întregul PE o susţine pe LCK pentru numirea ca procuror-şef european. Liderul facţiunii PPE a adăugat că toţi românii ar trebui să fie mândri de conaţionala lor”, scrie Preda pe contul său de Facebook.
Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai le-a adresat un mesaj dur liderilor grupurilor ALDE şi PPE, Guy Verhofstadt şi Manfred Weber din Parlamentul European, din cauza reacţiilor acestora după instituirea măsurii controlului judiciar asupra Laurei Codru, ţa Kovesi.
„Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereţi permanent o justiţie independentă, dar ne daţi ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exoneraţi de răspundere. Lucrul acesta explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alţii să o conteste. Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept şi propriii cetăţeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european. Am înţeles clar că voi sunteţi cei care vreţi o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care şi-au făcut un scop în viaţă din a-i umili pe ceilalţi. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat şi care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarităţii, a egalităţii dintre cetăţeni şi statele membre”, a susţinut eurodeputatul ALDE.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) discută, miercuri, contestaţia depusă de Laura Codruţa Kovesi faţă de măsura controlului judiciar. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Președintele PE, Antonio Tajani,a făcut miercuri o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităților române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror șef european.
”Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror șef, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte zilnic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumpției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată”, a declarat Antonio Tajani la începutul ședinței plenare a Parlamentului European.
El a mai spus că Laura Codruța Kovesi rămâne candidata PE și că se bucură de încrederea și de sprijinul Parlamentului European.
”Cer, deci, autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și instituții și să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror european șef. Astăzi voi scrie o scrisoare autorităților române, așa cum s-a hotărt în această dimineață de Conferința Președinților”, a mai spus Tajani.
Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie.
Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.