„Priviți-l pe Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților: a fost condamnat penal dar este în continuare la putere!”, spunea unul dintre protestatarii care s-au adunat în fața statuii regelui Carol I, în seara când la Ateneu era marcat debutul președinției Consiliului UE.
„Avem de a face cu o derivă autoritară; există o tendință de a face din statul de drept o iluzie și în consecință sunt foarte multe motive să rezistăm și să acționăm”, a spus profesorul Ioan Stanomir, scrie Digi24.
Încurajați de societatea civilă, magistrații protestează și rezistă, dar sunt supuși unor campanii de denigrare. Laura Kovesi, fosta șefă a DNA, a fost revocată. Încet încet, guvernul dezmembrează arsenalul anticorupție, relatează France 3.
Un procuror a declarat pentru postul de televiziune, sub protecția anonimatului: „Obiectivul acestor atacuri este stoparea anchetelor privind infracțiunile cele mai grave. Ele provin din partea numeroaselor persoane aflate în atenția justiției și care își doresc să fie lăsate în pace pentru a putea profita de banii obținuți ilegal”.
Pe de altă parte, guvernul român afirmă că respectă independența justiției și caută aplanarea relațiilor cu magistrații. Întrebat dacă Guvernul este în război cu judecătorii, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus: „Nici pomeneală! Din punctul nostru de vedere, elementul fundamental al funcționării statului de drept în România este autonomia puterii judecătorești”.
Oficialii europeni vorbesc însă de un recul al statului de drept și pun Bucureștiul sub supraveghere.
„Europa e făcută din compromisuri, dar atunci când este vorba despre respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a luptei anticorupție, nu pot exista compromisuri! Am spus-o cu subiect și predicat ca să audă toată lumea”, a spus Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene.