La Achenheim, la circa zece kilometri de Strasbourg, o echipa a INRAP (Institutul national de cercetari arheologice preventive) a descoperit un ansamblu de peste 300 „silozuri”, gropi acoperite care erau folosite in special pentru a adaposti cereale si alte produse alimentare in Neolitic.
Aceste silozuri sunt situate in interiorul unei vaste incinte, materializata printr-un sant de aparare in forma de V. Un dispozitiv de aparare care evoca „vremuri tulburi, o perioada de insecuritate care, in Neolotic, intre 4.400 si 4.200 inaintea erei noastre, forta populatiile sa se apare”, au explicat arheologii de la INRAP.
Pe fundul unuia dintre aceste silozuri au fost gasite ramasitele a zece indivizi, in total, victime ale violentelor. Oamenii par sa fi fost in acelasi timp.
Arheologii au gasit sase schelete complete (cinci adulti, un adolescent) aruncate pe spate, pe burta sau intr-o parte. Toti sunt de sex masculin, ceea ce lasa sa se creada ca era vorba de razboinici. Schelete prezinta numeroase fracturi, in special la picioare, maini si craniu.
„Au fost executati cu brutalitate si au primit lovituri violente, fara indoiala cu un topor de piatra”, spune Philippe Lefranc, specialist pe Neolotic la INRAP
La aceste schelete se adauga patru brate care provin de la trei barbati si unui de la un tanar intre 12 si 16 ani.
Aceste brate sunt fara indoiala „trofee de razboi”, asa cum sunt si cele descoperite in 2012 al Bergheim, la nord de Strasbourg, potrivit lui Lefranc.
„Pentru ce ar fi fost ucisi, aceasta dezlantuire asupra cadavrelor si aceste mutilari, daca nu este expresia unei furii razboinice ritualizate”?, se intreaba INRAP.
O teorie este ca un trib local s-a confruntat cu un altul care venise din zona unde se afla in prezent Parisul.
„Se pare ca raidul razboinic al oamenilor din bazinul parizian a mers prost pentru atacatori si alsacienii din acea epoca i-au masacrat”, spune cercetatorul francez.