VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine, a analizat în detaliu prezidențialele de anul trecut din România, anulate după victoria lui Călin Georgescu în turul 1, și a întocmit un raport ce dezvăluie amploarea manipulărilor informaționale care au afectat scrutinul.
Raportul dat publicității de VIGINUM este totodată un semnal de alarmă cu privire la riscurile de replicare în Franța, la viitoarele alegeri, a tehnicilor ce au favorizat victoria lui Georgescu.
În raport este scos în evidență modul în care rețelele de socializare, cu precădere TikTok, au fost folosite pentru a-l favoriza pe Georgescu.
Potrivit VIGINUM, ”creșterea fulminantă a vizibilității candidatului pe platformă pare să fi fost realizată datorită unei campanii sofisticate de astroturfing” – o tehnică de manipulare digitală prin care algoritmii platformelor sunt forțați să promoveze artificial un anumit conținut.
Serviciul francez subliniază că ”aceste operațiuni informaționale au fost însoțite de un număr mare de atacuri cibernetice care au vizat sisteme informatice legate de procesul electoral, demonstrând astfel desfășurarea unui amplu dispozitiv destinat destabilizării unui eveniment democratic major”.
Raportul VIGINUM conține explicații ample privind modul în care algoritmii TikTok a fost exploatați spre a mări considerabil și totodată artificial prezența lui Călin Georgescu în mediul online.
Iată, mai jos, cele mai importante explicații din raport.
” TikTok a recunoscut în fața autorităților române că a fost vorba de activitatea unor ‘voluntari coordonați’, echivalentă cu o ‘campanie masivă de gherilă politică’ ”, se mai precizează în raportul VIGINUM.
Referitor la folosirea unor metode netransparente de recrutare și plată a influencerilor, serviciul francez precizează că aceștia au fost contactați prin platforma românească de marketing de influență FameUp, iar plățile s-au realizat prin diverse metode, pentru a evita reglementările electorale.
„Între 24 octombrie și 24 noiembrie, cel puțin 381.000 de dolari au fost plătiți prin intermediul sistemului de donații de pe TikTok către influenceri care l-au susținut pe Georgescu”, se precizează în raport.
Respectivele fonduri au fost furnizate de un utilizator cu pseudonimul BOGPR, ceea ce, conform autorităților, ar putea echivala cu finanțarea unei campanii politice în afara cadrului legal, subliniază același raport.
Mai mult, arată VIGINUM, serviciile române de informații au găsit legături dintre recrutarea influencerilor și o firmă sud-africană, FA Agency, care s-a dovedit a fi o societate-paravan operată de o rețea de influență digitală, cu conexiuni în Polonia și Ucraina.
Raportul francezilor conține și evenimentele principale de după ampla operațiune de favorizare a lui Călin Georgescu.
Astfel, invocând ”multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului”, Curtea Constițională a României (CCR) a decis anularea turului 1 al prezidențialelor, la care Georgescu obținuse cele mai multe voturi.
Au urmat reacții internaționale. Comisia Europeană a inițiat o procedură oficială împotriva TikTok, în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), iar guvernul francez a avertizat cu privire la riscurile ca astfel de metode să fie aplicate și la alegerile din Hexagon.
„TikTok a asigurat că a aplicat ‘riguros regulile (sale) împotriva dezinformării electorale’, însă documentele declasificate de serviciile românești sugerează că platforma nu a reușit să identifice și să elimine complet conținutul manipulat”, se arată în raportul citat de stiripesurse.
În acest context, VIGINUM avertizează că tehnicile de manipulare electorală folosite în favoarea lui Georgescu ar putea fi utilizate și în Franța, la alegerile viitoare. Asta în contextul în care popularitatea platformei este în urcare și în Franța, unde TikTok a ajuns la peste 21 de milioane de utilizatori pe lună.
„Actorii străini rău intenționați ar putea fi tentați să aleagă această platformă pentru a influența evenimente electorale sau pentru a introduce teme specifice în dezbaterea digitală franceză. (…) Una dintre principalele consecințe ale acestei manipulări a fost subminarea încrederii alegătorilor în procesul electoral. Pe lângă reglementările existente, este nevoie de o vigilență sporită din partea autorităților și a platformelor digitale pentru a proteja integritatea democrațiilor”, se arată în raport.