Dacă va cere și despăgubiri pentru profitul nerealizat ca urmare a acțiunilor Guvernului din Burkina Faso, suma totală ar putea ajunge la peste 4 miliarde de dolari, peste o treime din Produsul Intern Brut (PIB) statului african, care, potrivit Băncii Mondiale, se situează la un nivel de 11,099 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, dat fiind că veniturile guvernului african se situează undeva la 18-20% din PIB, Executivul din Burkina Faso ar trebui să îi aloce drept despăgubiri lui Frank Timiș bugetul său pe 2 ani, în cazul în care ar pierde procesul.
Potrivit cererii de arbitraj depuse la Camera de Comerț Internațional a Curții de Arbitraj Internațional, cerere consultată de Reuters, plângerea companiilor lui Frank Timiș se referă la o dispută legată de zăcământul Tambao din nord-estul statului vest-african.
Pan African Burkina Limited (PAB), una din companiile controlate de Timiș, a achiziționat în iunie 2012 drepturile de exploatare a zăcământului Tamao, despre care se crede că deține rezerve de 100 de milioane de tone de mangan. Potrivit Reuters, compania susține că a investit până în prezent peste 100 de milioane de dolari în dezvoltarea zăcământului.
Potrivit profit.ro, cu toate acestea, Guvernul din Burkina Faso condus de Blaise Compaore, care a semnat acordul, s-a răzgândit la numai doi ani de la momentul cedării drepturilor, iar în ianuarie 2015 a suspendat licența de export a companiei.
Chiar dacă suspendarea licenței de export a fost ridicată în decembrie 2015, Pan African Burkina Limited (PAB) și alte 2 companii ale lui Frank Timiș, Pan African Minerals Burkina și Pan African Tambao, acuză guvernul din Burkina Faso că a blocat proiectul și că a încercat să revândă licența de exploatare.