„Comisia urmărește cu mare îngrijorarea evoluțiile privind statul de drept din România, inclusiv discuțiile referitoare la o posibilă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea celor condamnați definitiv să conteste sentințele în urma deciziei Curții Constituționale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (7 noiembrie 2018).
Comisia a atras atenția în repetate rânduri și la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese și să se abțină de la orice măsură care ar anula realizările obținute în ultimii ani. Pentru a realiza acest lucru, cel mai bun start ar fi îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile și a expertizei oferite de instituțiile internaționale.
Comisia își reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a promova și a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre”, se arata in raspunsul transmis de Timmermans.
Skla Keller l-a intrebat de prim-vicepresedintele Comisiei Europene ce măsuri va lua Comisia pentru apararea statului de drept in Romania, in contextul deciziei CCR si a discutiilor despre o posibila OUG.