UPDATE Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comsiei Europene, a spus, în intervenţia sa din finalul dezbaterii despre România din Parlamentul European, că în cei aproape 30 de ani de la căderea dictaturii din România ţara noastră a făcut progrese enorme şi, pe ultima sută de metri a acestui maraton, riscă să nu treacă linia de sosire.
„În ultimii 30 de ani de viaţă profesională şi politică, am văzut îndeaproape tot ce s-a întâmplat în România. Îmi amintesc foarte clar cum acum 30 de ani poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. Am moştenit acest sistem extrem de corupt. Ţara a fost condusă de un conducător extrem de corupt moral. Dacă ne uităm unde a ajuns acum România, s-au făcut progrese enorme. De ce mă îngrijorează lucrurile astăzi? Pentru că pe ultima sută de metri acestui maraton, riscăm să nu trecem linia de sosire, astfel încât statul de drept să fie ireversibil, şi riscăm să mergem în direcţia opusă”, a declarat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.
El a cerut autorităţilor să ţină cont de raportul MCV şi de toate recomandările organismelor europene.
„Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios”, a avertizat oficialul european.
El a cerut din nou autorităţilor din România să ţină cont de toate recomandărilor oficielilor europeni, în special de raportul din cadrul MCV.
„Dacă noi acum vorbim despre aceste lucruri este pentru că ne pasă ce se întâmplă cu poporul român, vrem să ne asigurăm că românii trăiesc în democraţie, stat de drept, unde corupţia este combătută eficient. Reamintesc membrilor Parlamentului care nu s-au referit la raportul MCV. Într-adevăr, recomandările Comisiei de la Veneţia sunt importante, dar să ne uităm şi la recomandările MCV, pentru că este un traseu foarte bun. Nu am putut să tratez foarte precis fiecare critică pe legile care au fost deja adoptate. Voi transmite aceste întrebări Guvernului român”.
El a mai spus că oficialii europeni au făcut o evaluare la rece a situaţiei din România şi au evaluat schimbările, iar acest lucru a fost făcut pentru poporul român, nu împotriva lui.
„Uneori am senzaţia, citându-l pe nemuritorul Yogi Berra, de deja-vu all over again. Când critic pe cineva aud imediat – standarde duble şi, în al doilea rând, că nu e un atac asupra Guvernului ci un atac asupra unei ţări. Să fie foarte clar – noi am vrut atăzi o evaluare foarte la rece a situaţiei din România. Facem acest lucru pentru poporul român, şi nu împotriva poporului român”, a mai spus Timmermans.
În încheiere, el a cerut Guvernului României, încă o dată, să respecte recomandările organismelor europene: „Ne uităm la fapte. Nu tratăm toate statele pe aceleaşi standarde, pentru că sunt diferite. Cer Guvernului încă o fadă să păstreze dialogul şi să respecte recomandările pe care le facem”.
__________
Frans Timmermans a declarat miecuri că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene. „Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia”, a mai spus Timmermans. De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.
„Astăzi este o oportunitate pentru a face un inventar a ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Suntem conştienţi că reforma legilor justţiei, a codurilor penale au dus la ]ngrijorări. Foarte mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările ar putea submina lupta împotriva corupţiei. Împărtăşim aceste îngrijorări şi, din acest punct de vedere, CE are o abordare clinică”, a declarat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.
El a amintit despre modificarea celor trei legi ale justiţiei de către Parlament, care au atras critici. „Consiliul European a adoptat un raport în martie, dar şi raportul Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic. A făcut o serie de recomandări. Ştiu că Parlamentul va fi etrem de atent la acest aviz, dar este clar că Parlamentul nu a dat semne că răspunde acestor recomandări, a declarat Timmermans, arătând că aceste legi sunt cruciale pentru procurori”, a afirmat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.
De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire l protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.
„În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi evaluarea acestei proceduri, doresc să vă amintesc că până acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă în MCV. Procedurile robuste şi indep pt numirea şi revocarea proc au fost întotdeauna recomandările cheie ale Comisiei”, a mai spus Frans Timmermans.
El a mai arătat că ultimele evouţii din România sunt urmărite cu multă îngrijorare şi că independenţa justiţiei este esenţială.
„Am văzut progrese substanţiale în trecut, dar acum lucrurile merg înapoi, într-un mod care ar putea să-i die dăunător României pentru poziţia pe care o are. Ultimele evoluţii sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisie şi dacă modificările vor fi adoptate, justiţia va fi afectată. (…) Suntem gardianul tratatelor şi nu vom ezita să intervenim. Comisia cere României să pună din nou pe cursul pozitiv reforma în România şi să se abţină de la orice pas care ar putea întoarce ţara. Nu este încă târziu pentru ca autorităţile române să facă o schimbare”, a adăugat Frans Timmermans.