Franţa a stabilit un nou record la vaccinare. Este vorba de un număr-record de cereri de vaccinare, după măsurile anunţate de şeful statului francez.
Peste 900.000 de francezi s-au programat la vaccinare ieri (luni – n.r.), un număr de două ori mai mare decât recordul de până acum, înregistrat la 11 mai”, a spus Niox-Chateau, cel care conduce Doctolib, una dintre cele mai mari platforme online din Franţa folosită pentru programări la vaccinare.
Preşedintele Macron a precizat că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie pentru moment, dar a subliniat că restricţiile îi vor viza în primul rând pe cei care nu sunt vaccinaţi.
Totodată, şeful statului francez a mai spus că personalul sanitar trebuie să se vaccineze până la 15 septembrie, în caz contrar riscând sancţiuni. Macron a declarat că certificatul sanitar necesar pentru a participa la evenimente majore va fi acum folosit pe o scară mult mai largă, inclusiv pentru a intra în restaurante, cinematografe şi teatre.
De asemenea, certificatul va fi cerut în trenurile şi avioanele pe distanţe lungi de la începutul lui august, stimulând şi mai mult oamenii să se vaccineze în contextul în care începe sezonul estival.
În România însă se stabileşte un record negativ în ceea ce priveşte intenţia cetăţenilor de a se imuniza. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost administrate 12.082 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, dintre care 7.395 reprezentând prima doză şi 4.687 doza a doua, potrivit unei informări transmise luni de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei reacţii adverse, toate de tip general. De la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 16.678 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.790 de tip local şi 14.888 de tip general. Potrivit CNCAV, 59 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.
Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson (denumire comercialaCOVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabila) a primit acordul unei autorizaţii de introducere pe piaţă condiţionate din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în data de 11.03.2021 și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeana conform Deciziei 1763/2021.