Franţa stă mult mai prost ca România în ceea ce priveşte campania de vaccinare. Dacă Germania a injectat deja peste 40.000 de doze în două zile, Marea Britanie a ajuns la 900.000 şi a aprobat joi utilizarea unui al doilea vaccin, iar Israel şi-a propus să ajungă la 150.000 de vaccinări pe zi, Franţa a „reuşit” contraperformanţa de a vaccina 200 de persoane de la debutul campaniei de duminică.
Opoziția consideră că strategia franceză „nu este suficient de pozitivă și nu este suficient de agresivă”. Geneticianul Axel Kahn consideră că este o „eroare strategică foarte importantă”.
Bilanţ vaccinare anti Covid: Creştere spectaculoasă a numărului de persoane vaccinate. 17 persoane au suferit uşoare reacţii adverse
În timp ce mutaţiile virusului provoacă îngrijorare, iar Consiliul Ştiinţific care se ocupă de pandemie în Franţa a averizat cu posibila creştere a cazurilor după Sărbătorile de iarnă. şeful Senatului, Bruno Retailleau, a observat decalajul uriaş dintre Franţa şi celelalte state europene în privinţa vaccinării.
Valérie Rabault, președintele grupului socialist din Parlament, consideră că strategia de vaccinare a executivului „nu este suficient de pozitivă și nu este suficient de agresivă”. „Nu prea înțeleg ce face guvernul. Și nici nu înțeleg că cei mai în vârstă miniștri nu dau un exemplu prin vaccinare ”, a spus ea miercuri seară, dân dexemplul politicienilor din Italia.
Obiectivul autorităţilor franceze este ca un milion de persoane să fie vaccinate până la sfârșitul lunii februarie, prima etapă vizând grupele vulnerabile, personalul medical de peste 50 de ani şi persoanele în vârstă, în special cele din casele de bătrâni, susceptibile de focare. Vaccinarea în masă, pe bază de voluntariat, va avea loc, ca şi în România, doar în primăvară. Conform ultimului sondaj pe această temă, realizat de Ipsos Global Advisor în parteneriat cu Forumul Economic Mondial, doar 40% dintre francezi intenționează să fie vaccinați (cu 14 puncte mai puțin decât în octombrie), ceea ce face ca Franța „campionul mondial” al țărilor refractare, înaintea Rusiei și a Africii de Sud.
Mai exact, şase din zece francezi nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19, arată studiul Ipsos Global Advisor publicat pe 29 decembrie, informează AFP.
Procentul de doar 40% dintre cetățeni care ar accepta să se vaccineze împotriva Covid-19 pune Franța în fruntea clasamentului cu țările refractare la vaccin, urmată de Rusia, care are 43% și Africa de Sud cu 53%. La polul opus se află China, cu 80% și Marea Britanie, cu 77%.
Procentul scăzut este explicat prin teama provocată de efectele secundare. Țara a demarat campania de imunizare duminică, fără prea mult avânt. Până acum, aproximativ 100 de persoane au primit vaccinul, un număr extrem de scăzut față de cel al țărilor vecine.
Topul țărilor care s-ar vaccina anti Covid
China 80%
Brazilia 78%
Marea Vritanie 77%
Mexic 77%
Australia 77%
Coreea de Sud 75%
Canada75%
SUA 69%
Germania 65%
Spania 62 %
Italia 62 %
Japonia 60%
Africa de Sud 53%
Rusia 43 %
Franța 40%
Studiul Ipsos Global Advisor în parteneriat cu Forumul Economic Mondial a fost desfășurat online în 15 țări, având 13.500 de respondenți. China este în fruntea țărilor unde persoanele intervievate declară că sunt dispuse să se vaccineze (80%), în fața Braziliei (78%) și Marii Britanii (77%).
https://www.youtube.com/watch?v=SQYaxtZsYMw&feature=emb_logo