Adevărul este că de 5 ani încoace, în politica franceză există o femeie gata să facă jocurile. În 2007, într-o campanie foarte dură, a stat in faţa lui SarkozydnaSegolene Royal. Ea a candidat din partea Partidului Socialist şi este cunoscută ca fiind admiratoarea unora dintre politicile lui Tony Blair. Segolene Royal a absolvit ENA şi a fost antrenată în lupta politică de aripa fostului preşedinte Francois Mitterand. Şi ca o ironie a “politicii”, Segolene Royal este mama copiilor lui Francois Hollande, actualul contracandidat socialist, al lui Sarkozy. Cuplul s-a separat în anul 2007, la o o lună după eşecul lui Royal la alegerile prezidenţiale. Ministru în mai multe rânduri în guvernele socialiste Segolene Royal este prima femeie, în istoria Franţei cu şanse de a fi fost aleasă preşedinte. Ea a câştigat atunci lupta internă, devansându-i în cadrul Partidului Socialist pe Dominique Strauss-Kahn şi Laurent Fabius.
La 5 ani după Royal, o altă femeie politician s-a aruncat în lupta pentru preşedinţia Frantei: Marine Le Pen. Este fiica lui Jean Marie Le Pen, care a fost contracandidatul lui Sarkozy în 2007, din partea Frontului Naţional, de extrema dreaptă. Marine Le Pen a condus campania electorală a tatălui său. Avocat de profesie, Marine Le Pen a început să preia partidul de la tatăl ei în 2003, când a devenit vice-preşedinte. În 2010, dna Le Pen şi Frontul Naţional au reuşit să obţină în Nord-Pas-de-Calais 22% din voturi la alegerile regionale, rezultat după care Marine Le Pen a devenit un adevărat personaj politic la nivel national. Cu toate acestea, dna Le Pen a trebuit să se lupte cu Bruno Gollnisch pentru conducerea partidului, fondat de tatăl său.
L-a învins pe Bruno Gollnisch, iar din ianuarie 2011, conduce partidul. Dna Le Pen a oferit cea mai mare surpiză pe 22 aprilie, în primul tur din alegerile prezidenţiale când s-a clasat pe locul trei în voturile date de francezi: François Hollande a obţinut 28,63%, în timp ce actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, a luat 27,18%, iar Marine Le Pen a obţinut 17,9 %. O mare surpriză pentru toti experţii in ştiinţe politice care îl vedeau pe Jean-Luc Mélenchon (Frontul de stânga), pe locul trei, acesta reuşind să obţină doar 11,11%.
Aşa că în turul doi dna Le Pen face jocurile. Cu alte cuvinte cui va oferi voturile? Florian Philippot, directorul de campanie al dnei Le Pen a declarat câtre Canal+, că de 1 mai dna Le Pen îi cheamă pe francezi la o întâlnire în Piaţa Operei, la un miting de ziua muncii. Tot el a mai spus că preşedinta FN va dialoga cu alegătorii săi privind turul al doilea pentru preşedinţia Franţei. Este ştiut faptul că dna Le Pen nu simpatizează cu nici unul dintre cei doi contracandidaţi.”Oamenii sunt liberi, ei fac ce vor, dar este posibil să alegi între Sarkozy şi Hollande, când vezi în ce stare a ajuns această ţară?” a spus Florian Philippot.
Din punctul lui de vedere francezii-votanţi cu Marine Le Pen ar trebui mai degrabă să dea un vot în alb la cel de al doilea tur de scrutin. Este posibil, în acelaşi timp, ca dna Le Pen să nu ofere nici cea mai mică sugestie electoratului său. Cert este că pe 1 mai Marine Le Pen va face un anunţ. Întrebarea este dacă alegătorii FN vor urma instrucţiunile date de candidatul lor. Potrivit unui sondaj, realizat de OpinionWay duminică noaptea, 37% din alegători săi ar da voturile lor lui Nicolas Sarkozy iar lui François Hollande 18%. Dar 45% dintre ei sunt indecişi.
Până pe 6 mai când are loc cel de al doilea tur de scrutin, dna Le Pen are de gând să îşi savureze din plin victoria din primul tur.