La o săptămână după atacul împotriva sediului său de săptămâna trecută (soldat cu 12 morți), revista satirică a anunțat un tiraj de 3 milioane de exemplare (față de cele 60.000 în mod obișnuit), între care şi versiuni în limbi străine.
25 de jurnalişti şi caricaturişti care au venit în redacţia ziarului Liberation au realizat noul număr al revistei satirice „Charlie Hebdo” ce a apărut la chioşchiuri la exact o săptămână după masacru. „Am petrecut o zi foarte, foarte deosebită, pentru că este primul număr pe care îl scoatem fără jumptate din redacţie, fără directorul publicaţiei, fără toate talentele, toate creioanele care desenau în Charlie (Hebdo – n.r.) de zeci de ani.”
Din Europa până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus această pagină întâi a unui număr special, pregătit în sediul cotidianului de stânga Liberation. Deasupra caricaturii profetului pe fond verde, culoarea islamului, titlul ‘Totul este iertat’ contrastează cu conținutul adesea feroce al revistei, informează Agerpres.
Dar portretul profetului ținând pancarta ‘Je suis Charlie’, agitată de aproape 4 milioane de manifestanți duminică pe străzile din Franța, provoacă deja reacții în lumea musulmană.
Publicarea acestor desene ‘insultătoate la adresa profetului’ va ‘ațâța ura’, a estimat marți seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase instituții ale islamului sunnit, cu sediul în Egipt.
Tot marți, instanța care reprezintă islamul pe lângă autoritățile egiptene, Dar al-Ifta, ‘a avertizat’ împotriva publicării acestor desene, considerând-o ‘o provocare nejustificată pentru sentimentele a 1,5 miliarde de musulmani din toată lumea’.
60 de persoane au manifestat marți la Peshawar (nord-vestul Pakistanului) pentru a-i lăuda pe autorii atacului împotriva revistei satirice Charlie Hebdo, potrivit corespondentului AFP la fața locului.
O parte din tirajul lui Charlie Hebdo urmează să fie distribuit în Turcia, împreună cu cotidianul Cumhuriyet. În trecut, miniștrii ai guvernului islamo-conservator, aflat la putere din 2002, au denunțat ‘provocările’ săptămânalului francez.
În Franța, principalele organizații musulmane au lansat un apel comunității ‘să-și păstreze calmul’ și să ‘respecte libertatea de opinie’, în timp ce cel mai important ziar satiric francez, Le Canard Enchaîne, a dezvăluit că a primit amenințări a doua zi după masacrul de la Charlie Hebdo.
‘Franța este în război împotriva terorismului, jihadismului și islamismului radical’, dar ‘nu împotriva unei religii’, a afirmat marți guvernul francez. Între 3000 și 5000 de europeni au plecat să lupte de partea jihadiștilor în țări ca Siria și ei ar putea reprezenta o amenințare la întoarcerea acasă, potrivit directorului Europol, Rob Wainwright.