Din august, pesta porcină africană se extinde în fiecare provincie din statul asiatic, ducând la sacrificarea a milioane de animale şi determinând China, cel mai mare producător de carne de porc din lume, să apeleze la importuri.
Ca rezultat, preţul cărnii de porc în Franţa a crescut din martie cu 24%, iar pentru unele ingrediente folosite de producătorii francezi de delicatese din carne avansul a fost de 30%. Cu toate acestea, producătorii nu pot transfera creşterile de preţuri clienţilor, susţine asociaţia din acest sector, FICT. „Aceste majorări de preţuri penalizează industria noastră, deoarece acordurile comerciale au fost semnate în avans, pe baza preţurilor scăzute din acel moment, şi acum trebuie să convingem clienţii să accepte majorările”, a explicat preşedintele FICT, Bernard Vallat, potrivit stiripesurse.ro.
Franţa concurează cu Olanda pentru titlul de al treilea mare producător de mezeluri, după Spania şi Germania.
Acordurile între furnizori şi retaileri sunt negociate o dată pe an în Franţa, aproape de finalul lunii februarie. Cumpărătorii nu sunt obligaţi să accepte apoi majorări de preţuri fără o clauză specială cuprinsă în contract. Vallat a avertizat că s-ar putea înregistra multe falimente, dacă majorările de preţuri nu sunt transferate clienţilor. „Nicio companie nu poate supravieţui dacă nu va exista o reechilibrare cu cumpărătorii”, iar preţurile vor continua să crească, a declarat preşedintele FICT.
Citeşte şi Noi focare de pestă porcină africană în Tulcea
Aproximativ 30% dintre producătorii francezi de delicatese din carne au înregistrat deja pierderi în 2017, din cauza creşterii preţurilor la materiile prime, iar procentul se va menţine probabil şi în 2018, susţine Vallat. În UE, preţul mediu al cărnii de porc a crescut cu 21,9% de anul trecut, cu o accelerare din martie. Exporturile blocului comunitar de carne de porc către China au urcat cu 25,9% în primele trei luni din 2019, informează stiripesurse.ro.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.