”Franța n-a realizat suficiente reforme, dar ea a demarat bine acest proces”, a declarat Juncker, căruia i s-a cerut să explice termenul suplimentar acordat Franței în materie de deficite. ”Ea și-a reformat structura regională și a aprobat Legea Macron”, care introduce liberalizarea profesiilor reglementate și o flexibilizare a muncii, ”chiar dacă nu este suficient de ambițioasă”. ”Parisul a trimis un document de 47 de pagini în care explică cum intenționează să abordeze aceste reforme. Știe că trebuie să procedeze la ameliorări și va face acest lucru”, a explicat șeful executivului comunitar.
”Sunt sigur că guvernul francez a înțeles că sancțiunile rămân o posibilitate’‘, a adăugat Juncker, evocând posibilitatea, de care dispune Comisia Europeană, de a impune amenzi.
Președintele francez, Francois Hollande, a anunțat miercuri, într-un interviu în cotidianul Le Parisien/Aujourd’hui en France, că ”noi economii” de circa patru miliarde de euro vor fi ”găsite” în 2015 pentru a satisface o cerere a Bruxellesului.
Comisia Europeană i-a acordat Parisului săptămâna trecută un nou termen de doi ani, respectiv până în 2017, pentru a ajunge la un deficit sub pragul de 3 %. Dar, în schimb, executivul european i-a stabilit Parisului o traiectorie exigentă: un deficit public de 4,0 % în 2015, în loc de 4,1 % prevăzut de către guvern, apoi 3,4 % în 2016, în loc de 3,6 % prevăzut de Paris și, în fine, 2,8 % în 2017.
Pentru acest an, Comisia Europeană i-a stabilit Franței un efort structural de 0,5 puncte din PIB, minimum cerut de UE. Dar ea estimează pentru moment că planurile prezentate de către guvernul francez nu permit decât o reducere de 0,3 puncte. Prin urmare, mai are nevoie de 0,2 puncte, echivalentul a patru miliarde de euro.