Franţa, recompensă pentru imigranţii din prima linie a luptei contra COVID. Reprezentanţii Ministerului de Interne i-a invitat pe rezidenţi să ajute în lupta împotriva COVID şi să aplice pentru acordarea rapidă a cetăţeniei.
Aproape o mie de imigranți au primit deja cetățenie sau se află în etapele finale. Printre ei sunt profesioniști din domeniul sănătății, agenți de curățenie sau lucrători din magazine esențiale. Inițiativa de acordare a cetățeniei într-o procedură accelerată a fost anunțată pentru prima dată în septembrie. 74 de oameni au primit deja un pașaport francez, iar alte 693 sunt în faza finală. Până acum au depus candidatura în total 2.890 de persoane, scrie BBC.
„Profesioniștii din domeniul sănătății, cei din curățenie, lucrătorii din centrele de îngrijire a copiilor sau a bătrânilor, toți și-au dovedit angajamentul față de națiune și a venit acum rândul republicii să facă ceva pentru ei”, a declarat Marlene Schiappa, ministrul delegat pentru cetățenie.
De altfel, în mod obişnuit, un solicitant pentru cetățenie trebuie să fi fost rezident în Franța timp de cinci ani, cu un venit stabil și să demonstreze că s-a integrat în societate.
Guvernul a anunțat, însă, că muncitorii Covid din prima linie trebuie să locuiască în Franța doar doi ani pentru a fi eligibili pentru cetățenie, ca recunoaștere a „marilor servicii prestate”.
În România însă, ,edicii din prima linie au lansat în mediul online o petiţie şi ameninţă că vor demisiona dacă nu vor fi ajutaţi şi de colegii din spitalele non Covid. Cei acuzaţi susţin că în unităţile lor sanitare nu se pot face circuite sigure. „Sunt pretexte”, spun cei implicaţi.
Medicii din prima linie spun că România este singura ţară unde spitalele au fost împărţite în Covid şi non Covid şi cer ca toate unităţile sanitare să se reorganizeze şi să se implice în lupta pe care ei o poartă de aproape 10 luni.
Cadrele medicale care sunt, însă, arătate cu degetul spun că aducerea pacienţilor infectaţi în spitalele non Covid ar însemna un risc prea mare.