Franţa reîncepe mineritul, după zece ani de la închiderea ultimelor mine. Caută cupru, aur, zinc şi plumb

Franţa, a doua mare economie a Europei, reia activitatea minieră, la zece ani după închiderea ultimelor mine. Poziţia adoptată de guvernul francez se înscrie într-un trend european, tot mai multe ţări concentrându-se pe resuscitarea unei ramuri economice pe care analiştii o văd vitală pentru dezvoltare şi combaterea şomajului. 
Alina Costache
26 sept. 2013, 11:23
Franţa reîncepe mineritul, după zece ani de la închiderea ultimelor mine. Caută cupru, aur, zinc şi plumb

Potrivit presei economice din Hexagon, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o companie va demara lucrări de explorare minieră în Franţa. Compania Variscan, filială a firmei australiene PlatSearch, a obţinut în vară un permis de explorare pe o suprafaţă de circa 200 de kilometri pătraţi în zona Creuse din nord-vestul Franţei. Compania va exploata zăcăminte de cupru, aur, zinc şi plumb.

Autorizaţia de explorare a fost emisă de nou înfiinţatul minister al Relansării Economice, care consideră că mineritul trebuie să fie o parte importantă a viitorului economic al Franţei. Arnaud Montenbourg, ministrul de resort, a reiterat în faţa unei comisii parlamentare, voinţa Executivului de la Paris „de a da Franţei din nou şansa de a exploata propriile sale mine”.

Ultimele mine din Franţa, din care se extrăgeau minereuri feroase, au fost închise în 2004, pentru că deveniseră nerentabile. Şi din această cauză, Franţa, a doua mare economie a zonei euro, trebuie să apeleze la companii străine care să facă lucrările de explorare, aşa cum este cazul acestei filiale a companiei canadiene.

Înainte de a începe chiar şi faza de explorare, Franţa are de rezolvat două mari probleme. Mai întâi actualizarea hărţii bogăţiilor subsolului, dat fiind că ultima evaluare a fost făcută în 1992, iar aceasta nu acoperă decât 20% din suprafaţa teritoriului ţării. A doua: actualizarea legislaţiei referitoare la minerit, proces care a început chiar în acest an, dat fiind că actualul Cod Minier este vechi şi pune piedici investitorilor. Există însă voinţă politică pentru ca ambele obstacole să fie depăşite.

Francezii nu sunt singurii care mizează pe minerit. Pe fondul incertitudinilor legate de aprovizionarea cu materii prime strategice, în special aşa-numitele metale rare, mai multe state europene, printre care Spania şi Grecia, şi-au relansat proiectele miniere.

Î Spania, o companie canadiană a demarat activităţi de exploatare a aurului, o practică abandonată încă de pe vremea Imperiului Roman în Peninsula Iberică. Iniţial, canadienii s-au lovit de împotrivirea ONG-urilor de mediu, care au spus că solul va fi poluat cu metale grele. Analizele efectuate de ONG-uri pe mostre de polen şi nectar produse de două colonii de 80.000 de albine au demonstrat însă că nu există nici un pericol pentru mediu, compania minieră primind atât acceptul acestora, cât şi al autorităţilor, pentru a duce mai departe proiectul Salave.

Alte economii europene mari care încurajează mineritul sunt Portugalia, care şi-a modificat Codul Muncii pentru a simplifica procedurile de lucru în minerit, în vreme ce Suedia a scăzut taxele pe veniturile corporaţiilor de la 26% la 22.5%, pentru a atrage investitori din zona industriei miniere.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cum să cureți fierul de călcat în interior. Cea mai ieftină soluție, o ai în casă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Un autobuz STB a luat foc azi dimineață în București! Ce s-a întâmplat cu pasagerii. Pompierii au intervenit de urgență
Cancan.ro
Roman Babițchi, soțul Monalisei, acuzații GRAVE la adresa salonului de înfrumusețare: Asta nu era procedura Morpheus. Au încercat să ascundă crima
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre moartea Elodiei Ghinescu. Dan Diaconescu a dezvăluit totul după ani de zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Progres notabil pe Lotul 2 al Autostrăzii A7 Focșani-Bacău: Lucrările au ajuns la 42%
MediaFlux
Se TAIE BANII de PENSIE! Anunțul care înfurie milioane de români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)