Starea de urgență, care inițial era prevăzută să dureze trei luni, a fost prelungită în șase rânduri, ultima dată în luna iulie când Parlamentul a votat pentru extinderea acestui regim de excepție.
Ea urmează să fie înlocuită cu o nouă lege antiteroristă, promulgată luni de președintele Emmanuel Macron.
Noile măsuri sunt mai limitate și țintite pe prevenirea terorismului.
„O promisiune ținută: punem capăt stării de urgență pe 1 noiembrie consolidând în același timp securitatea concetățenilor noștri”, a scris Macron pe Twitter.
Ministrul de interne Gerard Collomb a afirmat, după ce Macron a promulgat legea, că „amenințarea teroristă rămâne la un nivel ridicat”.
Proiectul de lege a fost susținut de partidul centrist al președintelui Macron, în timp ce stânga a afirmat că este ‘o încălcare a libertăților civile’.
În centrul acestui text controversat, adoptat de parlament la 18 octombrie, se află întărirea puterilor autorității administrative (prefecți, ministru de interne) pentru ordonarea consemnării unei persoane într-un perimetru cel puțin egal cu comuna de domiciliu, nu la reședință, ca până acum, efectuarea de percheziții, închiderea unui lăcaș de cult sau efectuarea de controale de identitate în apropierea frontierelor, toate aceste măsuri putând fi luate fără acordul unui judecător (cu excepția perchezițiilor), relatează AFP.
Mai mult de 230 de persoane au fost ucise în atacuri comise din ianuarie 2015 în Franța, multe dintre ele revendicate de gruparea Statul Islamic.