„Am abordat şi o problemă de actualitate, legată de carnea folosită în industria agro-alimentară. Am spus că am apreciat cooperarea eficientă a României, ţară care fusese acuzată pe nedrept, de altfel. Avem de-a face cu ceva grav, o fraudă organizată de speculanţi, iar justiţia va face lumină”, a spus Ayrault, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta.
El a arătat că integrarea foarte puternică a industriei impunea statelor europene şi autorităţilor Uniunii Europene să colaboreze mai activ şi strâns în acest domeniu şi a precizat că guvernele UE trebuie să stabilească o strategie comună de securitate alimentară.
„Am abordat şi problema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar poziţia Franţei este cunoscută: Franţa susţine acest principiu pe baza unui calendar care va fi stabilit cu partenerii europeni şi care urmează să fie discutat la următorul Consiliu al miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne, din luna martie„, a mai spus Ayrault, în conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, informează Mediafax.
Premierul Victor Ponta se află la Paris, în vizită de lucru. Victor Ponta s-a întâlnit joi la palatul Elysee şi cu preşedintele Francois Hollande. În mod normal, preşedintele nu se întâlneşte cu premieri ai altor ţări, în astfel de vizite. Cei doi au discutat 30 min despre două subiecte importante: susţinerea Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi totodată continuarea parteneriatului strategic dintre cele 2 ţări.
„A fost întâlnire cu totul specială cu preşedintele republicii franceze. Am reiterat că România nu este doar cel mai bun partener dar şi cel mai bun prieten în regiunea noastră al Frantei. În urma discuţiilor de aici cu preşedintele Franţei, cu Guvernul Franţei, cu cele mai importante companii franceze care investesc în România, direcţia în care merge relaţia franco-română, axa Paris-Bucureşti-de care am avut înotdeauna nevoie, va fi în folosul ambelor ţări”, a declarat premierul Victor Ponta la finalul întâlnirii cu Francois Hollande, potrivit România TV.
Premierul se va întâlni şi cu reprezentanţii a 16 dintre cele mai importante companii franceze.
Scandalul cărnii de cal etichetate fals drept carne de vită a afectat aproximativ 15 ţări europene.
Guvernul francez a dezvăluit existenţa unei filiere care trecea prin cel puţin cinci ţări: Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru. Cazul implică 750 de tone de carne folosită pentru prepararea a peste 4,5 milioane de produse vândute în 13 ţări europene.
O anchetă a Guvernului de la Paris a indicat că firma franceză Spanghero, care acuzase furnizorul român, se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal.