O asemenea revenire la regimul obligativității vizelor s-ar putea produce și dacă se constată că un număr prea mare de cetățeni proveniți dintr-un stat terț rămân în UE după ce le-a expirat perioada în care viza nu este obligatorie (90 de zile), dacă se înregistrează o creștere substanțială a numărului de permise de ședere ale cetățenilor dintr-un asemenea stat și a căror rată de acceptare în UE este redusă, ori dacă un stat terț respinge un număr semnificativ de cereri de readmisie.
Această inițiativă franco-germană survine pe fondul îngrijorărilor cu privire la perspectiva liberalizării regimului de vize de scurt sejur pentru cetățenii turci care călătoresc în UE, condiție pusă de Ankara pentru aplicarea recentului acord cu blocul comunitar pentru stăvilirea fluxului de migranți veniți mai ales din statele arabe și care traversează teritoriul turc cu scopul de a ajunge în vestul Europei.
Un astfel de mecanism rapid de reintroducere a obligativității vizelor are ca obiectiv temperarea îngrijorărilor celor care se tem că Turcia ar putea convinge UE să relaxeze cele 72 de criterii de a căror îndeplinire a condiționat liberalizarea regimului de vize de scurt sejur pentru cetățenii turci.
Aceste criterii merg de la oferirea de garanții privind asigurarea autenticității documentelor de identitate până la respectarea drepturilor fundamentale. Comisia Europeană trebuie să se pronunțe pe 4 mai asupra respectării de către Turcia a celor 72 de criterii.
Pe de altă parte, mai multe state membre ale blocului comunitar se tem că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci ar putea avea ca efect un nou aflux de migranți. Există un ‘paradox aparent în liberalizarea vizelor pentru 130 de milioane de persoane într-un moment în care încercăm să frânăm fluxurile migratoare’, remarcă o sursă diplomatică.
Citeşte şi Obama face ultima vizită în Germania în calitate de preşedinte al Statelor Unite